Honduras högsta domstol redogör för händelseförloppet

2009-07-06 12:30 ET – Det finns nu inte blott ett, utan två, av domarna undertecknade dokument som beskriver den juridiska bakgrunden till avsättandet av Manuel Zelaya som president i Honduras. Jag gissar att den första versionen kom till i all hast, och att man ville redigera bort en del saker, t.ex. text i stora bokstäver. Men det finns också faktaskillnader. Det mest anmärkningsvärda med första versionen, att man tagit ett hemligt beslut, är nu borta.

Personligen misstänker jag att man agerade lite i panik när militärens myteri ställde kongressen och högsta domstolen i ett mycket knepigt konstitutionellt läge. Dock, så här i efterhand är det svårt att tänka sig att de rimligen kunde ha agerat annorlunda än de gjorda, när dimman nu skingrats och vi kan skönja detaljerna. Hade de inte ersatt presidenten med den som stod i tur enligt grundlagen, så hade de haft en överbefälhavare som skulle hantera ett myteri, trots att det var myteristerna och inte överbefälhavaren som enligt högsta domstol och kongressen hade landets bästa för ögonen. Det var och förblir alltså fullständigt uteslutet att återinsätta Zelaya i presidentämbetet.

Samtidigt som omvärldens reaktion är rimlig – för allt i detta såg ut som en militärkupp de första timmarna – så måste man undra varför så många nu, efter att ha haft över en vecka på sig att studera dokument, fortfarande inte verkar ha förstått konfliktens natur. Jag menar, hur skulle du själv reagera om statsministern tagit hjälp av Sovjetunionen för att kasta ut Sveriges grundlag i öppet trots mot regering, riksdag och högsta domstolen? Och är inte riksdagen minst lika folkvald som presidenten? Och är det inte högsta domstolens jobb att döma över presidenten? Är det blind ideologi eller bara galloperande okunnighet som ligger bakom de som fortfarande kallar detta en militärkupp?

Detta handlar inte om vänster eller höger, utan om respekt för lag och demokratiska institutioner. Där det brast var i militärens tillit till grundlagen.* Vilket inte är så konstigt, för den nuvarande är med sina 27 år den äldsta i landets historia. Därför är det väsentligt att omvärlden hjälper till att garantera landets säkerhet, så att respekten för lagen gradvis byggs upp. Och därför är det viktigt att inte ge de i Latinamerika traditionella amnestierna, åtminstone inte utan att åtala och döma först. De som skall åtalas är både den avsatte presidenten, och de militärer som begick myteri mot honom.

Här finns den första och andra versionen från Honduras högsta domstol (på spanska). Mer information finns på honduranska justitiedepartementets hemsida.

* Rättelse: Efter att ha intervjuat en närstående till den general som planerade arresteringen så vet jag nu att den verkliga motivationen till beslutet var en rädsla för en kuppartad utveckling; inte bristande tilltro till grundlagen alltså, utan till att landets säkerhetsstyrkor – de själva, med andra ord – skulle kunna förhindra blodsspillan i det läget.

Honduras: Tegucigalpas flygplats förblir stängd

Honduras flygplatser var stängda hela dagen igår och Tegucigalpas kommer så att förbli tills på onsdag, enligt uppgifter idag på morgonen. Orsaken är att man vill förhindra ex-presidenten Manuel Zelaya från att landa, genom att fysiskt blockera landningsbanan. San Pedro Sulas flygplats är däremot nu öppen.

Zelaya blev som bekant utkastad ur landet då militären gjorde myteri förra söndagen efter att han begick landsförräderi, och läget blivit ohållbart därför att grundlagen inte anger någon explicit procedur för att avskeda presidenten.* Militären angav sedan sig själva till landets demokratiska och rättsvårdande institutioner, och väntar nu på de rättsliga efterverkningarna.

* Rättelse: Enligt den juridiska analysen av Human Rights Foundation hade högsta domstolen både auktoritet och laga skäl till att skilja presidenten från sitt ämbete den 26 juni, då arresteringsordern utfärdades.

Honduras parlaments redogörelse på engelska

2009-07-06 00:20 ET – Manuel Zelaya flög idag över Honduras i akt och mening att återvända, men för att förhindra honom från att landa blockerade Honduras alla landningsbanor i landet. Det fick förstås till effekt att alla flyg till och från landet fick inställas (vilket satte käppar i hjulet för mig men det är en bisak). Nu verkar det som han tänker fortsätta med det imorgon; det roar väl honom att kunna ställa till förtret.

Men det var mer än förtret. En folkmassa vid Tegucigalpas flygplats kastade sten och en tonåring dog, hur har inte rapporterats.* Det är en död för mycket i denna konflikt. Det är dags att förhandla, och sluta upp med de barnsliga fasonerna att “vi pratar inte med dem”.

Äntligen finns det nu en länk för mig att publicera på engelska, allt nedan har bara varit på spanska. Här är Honduras parlaments redogörelse.

* Uppdatering: Efter att en video släpptes många månader senare har jag dragit samma slutsats som många i Honduras gjorde redan samma dag, att tonåringen troligen sköts ihjäl av beväpnade meddemonstranter.