Micheletti beredd avgå; vapen för uppror delas ut

2009-07-15 22:30 ET – AP uppger att Honduras president Roberto Micheletti är beredd att avgå om det kan bidra till att normalisera förhållandet mellan landet och omvärlden. Om han avgår så anger konstitutionen att presidenten för Högsta Domstolen, Jorge Rivera, skall ta över som president. Att låta presidentämbetet gå tillbaka till Manuel Zelaya är däremot juridiskt omöjligt.

Vidare uppgav Micheletti att han i morse informerats om att “de delade ut vapen”, utan att specificera vilka “de” var. Uppenbarligen några som tagit Zelayas ord om väpnat uppror på allvar, kan man förstå. Micheletti var dock inte orolig för inbördeskrig: “Vårt land är fredligt Jag tror inte att honduraner kommer att ta till vapen för att döda andra honduraner.”

Utländska infiltratörer i Honduras

Många svenska tidningar har publicerat bilder på hur någon anhängare blir arresterad av polis eller militär då denne demonstrerar sitt missnöje. Göteborgs-Posten är en av dem. Kolla in deras bild, som visar en man i trasiga jeans, vit t-shirt och stråhatt som blir arresterad av fyra poliser med gasmask. Bildtexten lyder “Upprört. Den störtade presidenten Manuel Zelayas anhängare fortsätter protestera mot statskuppen i söndags.”

Om det är sådana anhängare Zelaya har så är det inte till hans fördel. Mannen är nämligen nicaraguan av utseendet att döma, vilket i sin tur betyder att han nog är en utländsk infiltratör, ditskickad just för att ställa till fanstyg så att bilder som denna kan tas. En som inte har bott i Honduras och Nicaragua kanske inte ser skillnaden, men den är tydlig. Kanske är det därför många av nicaraguanerna bar ansiktsbindel, likt denna mannen, men det hjälper inte; mycket annat avslöjar också hans hemhörighet. En bild ljuger mer än tusen ord, skulle man kunna säga om det sätt denna bild användes av GP…

Uppdatering 21:25 ET – Alldeles nyss kom det ett nytt exempel från Reuters. Ta denna bild från utanför kongressen i Tegucigalpa, Honduras. Det påstås visa supporters för Manuel Zelaya som skriker mot kongressbyggnaden den 15 juli 2009. I förgrunden ser man ett dussintal personer som sträcker upp händerna och skriker. Men titta närmre på människorna. Bakom detta dussin står det människor som helt enkelt verkar ha dragits dit av uppståndelsen, och som alltså bara är åskådare. De som har händerna i luften ser inte ut som honduraner. Inte heller som nicaraguaner. Jag frågade en honduran, utan att avslöja något om bildens ursprung, var den var tagen. Venezuela, blev svaret. Återigen, utländska infiltratörer som försöker ge utländska media intrycket av att det finns ett stort folkligt stöd för Zelaya. Men om så verkligen vore fallet, skulle då inte honduraner ha dominerat denna demonstration? Jag bara frågar.

Zelaya förutsebar

Som jag förutsåg i förrgår försöker nu Honduras störtade president starta oroligheter i landet. Det skriver SvD och DN idag. Det stämmer väl in på den strategi vi sett hos Hugo Chávez sedan han började göra sig till diktator i Venezuela och sedan spred sin filosofi – och sina metoder – till andra länder i Latinamerika.

Vad Honduras verkligen behöver är naturligtvis inte ett inbördeskrig, utan en transparent försoningsprocess. De ideella organisationernas önskemål om ökad demokrati måste tas på allvar av staten, och rättsstatens legitimitet måste stärkas genom att utsättas för objektiv granskning. Personligen förordar jag att en internationell juristkommission undersöker om Honduras domstolar har dömt i enlighet med lagen när det gäller den folkomröstning som är orsaken bakom att Zelaya avsattes. Samtidigt måste man ha i beaktande att främmande land (lett av Venezuela, men flera länder var nog inblandade) av allt att döma brutit mot Honduras suveränitet, och dessa handlingar har spelat en avgörande roll för att händelseförloppet utvecklades så som det gjorde. Det går alltså inte att bortse från frågan om försvaret av statens säkerhet.

Förr eller senare kommer FN att bli tvunget att titta närmare på vad som hänt, och då de gör det så kommer de, förutspår jag, att komma fram till att Honduras handlade på ett försvarligt sätt, och att andra länder istället bör fördömas.