Är Zelaya i Honduras redan för att starta krig?

I en rapport i Sydamerika sägs idag (fredag) att Patricia Rodas, Zelayas utrikesminister vilken var den verkliga vänsterpolitikern i hans regering, följde Hugo Chávez till La Paz för att fira tvåhundraårsjubiléet av en revolution, och sedan idag fredag följde hon honom till Managua för att på söndag fira trettioårsjubiléet av sandinisternas revolution. Men Zelaya nämns inte. Det kan tolkas så att han redan är i Honduras, redo att starta ett inbördeskrig, om inte förhandlingarna imorgon lördag leder till att han blir återinsatt som president. Min gissning är att om krig skall startas, så kommer det att ske omedelbart efter, eller till och med under, firandet av revolutionen i Nicaragua. Kriget kommer att starta i östra delen av landet, i departementet Gracias a Diós, Olancho, och möjligen även i östra Colón. Det kommer vidare att ha militärt stöd av Venezuela, om man får tro Hugo Chávez löften. Honduras har surrat av rykten hela dagen, men även Venezuelas medier har varit fulla av dem.

Ifall det skulle vara så olyckligt att jag får rätt, så faller skulden på hela världssamfundet, som vägrat lyssna på Honduras, och som vägrat ta emot landets anklagan mot Venezuela för att förbereda krig. Det blir då en obehaglig påminnelse om eftergiftspolitiken gentemot Adolf Hitler under 1930-talet.

SvD rapporterar imorgon att USA försöker övertala Zelaya att inte återvända hem utan att hålla sig lugn. Dock har USA hittills inte lyft ett finger för att säkerställa fred och demokrati. DN har ännu dagens utgåva då detta skrivs.

Har FN olika måttstock för Honduras och Iran?

Så sent som den 4 juli i år sa FN:s generalsekreterare till LA Times att om Ahmadinejad kommer till FNs generalförsamling som president för Iran, så kommer han att ta emot honom och diskutera alla frågor. “Det är upp till medlemsstaterna vem som skall representera landet.”

Samtidigt vägrar de acceptera Honduras president Roberto Micheletti, trots att han utsetts i överensstämmelse med Honduras grundlag, av landets högsta domstol. Man kan ha en princip eller en annan, men man kan inte ha olika principer för olika länder!