Zelaya åter vid gränsen

Honduras fd president Zelaya, den som omvärlden fortfarande erkänner som landets president, har nu återvänt till gränsen mellan Nicaragua och Honduras vid Los Manos, mellan Ocotál och Danlí. Han står ca 200 m från gränsen och talar i megafon till hans ditresta anhängare, något tiotal att döma av bilderna från TeleSUR, Chávez TV-kanal som sänder över hela Latinamerika. Utegångsförbudet på den honduranska sidan gränsen har förlängts från 0600 till 1800 idag. Zelayas familj kan därför inte ta sig fram till gränsen, utan är kvar i Arenal. En annan grupp anhängare har stoppats vid El Paraiso. Det förekom uppgifter om att Zelaya planerar etablera ett tältläger vid gränsen tills hans familj tillåts åka dit.

Sveriges militärstödda regim stödjer tyrann

Carl Bildt, utrikesminister för Sveriges militärstödda regim, viker inte en tum från Zelaya, tyrannen som nyligen störtades av folket i Honduras. Som ordförandeland för EU går Sverige – vars ledare inte är vald av folket – i spetsen för att stödja Hugo Chávez, en självutnämnd socialist från Venezuela som hotar Honduras med krig om de inte återinsätter Zelaya och låter honom fortsätta arbetet med att konsolidera sig som envåldshärskare.

Låter det barockt? Det är faktiskt “sant” alltihop. Det är bara det att ord och bild har valts så att det samlade intrycket skall bli så långt åt ena extremen som möjligt, detta för att illustrera hur svensk media rapporterar om Honduras, nämligen åt den extrem som Hugo Chávez propagandakanal TeleSUR vill att de skall rapportera. Det enda rena sakfelet är att kalla Honduras statschef för “kuppmakare”, för det var ingen kupp. Reinfeldt är en precis lika stor kuppmakare som Micheletti. Eller liten. Micheletti är lika folkvald som Reinfeldt. Kom ihåg, sanningen är krigets första offer, och för Chávez är detta krig.

Ett gott råd: Läs gärna på om 30-talet. Den stora depressionen. Det tredje riket. Historien upprepar sig som bekant, och det skulle vara trevligt om vi kunde lära oss något annat än att vara efterkloka. DN har rätt; utrikespolitik är mer än flygresor och blogginlägg. Men journalistik är också mer än att sitta på ett hotellrum och titta på TV.


Tungt beväpnad militär på en gata i Sverige. Folk håller sig inomhus.

Stor demonstration i Honduras

Uppdatering 2009-07-25 14:00:00 – DN har nu lagt till en senare artikel med mera neutralt innehåll, men fortfarande används tendentiösa ord. Tror inte den militärstödde Reinfeldt skulle tycka om att kallas så, fastän det är sant, och de verkliga kuppmakarna var det honduranska folket genom sina demokratiska representanter och institutioner. Samtidigt underlåter DN att kalla Zelaya för vad han är: En tyrann, dvs en som satt sig över lagen och de andra statsmakterna.

2009-07-24 21:55:00 – Medan Zelaya spatserade vid gränsen mellan Nicaragua och Honduras idag fredag på eftermiddagen, demonstrerade folk i landets näst största stad San Pedro Sula mot hans återkomst. Under banderoller som sa Fred och Frihet, klädda i vitt, gick en mångtusenhövdad skara ut och visade sitt stöd för lag och ordning, och bad omvärlden att lämna landet i fred. En motsvarande demonstration hölls i Tegucigalpa i onsdags (bilder nedan).

Samma spatserhändelse rapporteras av DNs Erik de la Reguera. Hans version är dock full av allvarliga fel. Jag såg allithop, från början till slut, på Chavez egen propagandakanal TeleSUR fast med CNNs kommentarer mesta tiden. Erik har okritiskt svalt propagandan från krigshetsarens Chávez. Det är så man kan bli illamående att läsa sånt i en stor svensk morgontidning. Fy fan!

Bägge tidningarna missleder dock svenska folket genom att helt eller delvis utelämna nyheten om den mycket stora demonstrationen till stöd för den folkvalda kongressen och den regering de står bakom. Av TV-bilderna att döma, TeleSUR till och med, var det bara något hundratal som hade gått för att möta Zelaya. Den allmänna meningen på alla kanaler jag sett i Miami var att Zelaya förlorade på händelsen, och han fick kritik från alla håll.


“Kuppmakare” i San Pedro Sula 24 juli