Betalda av FARC för att demonstrera för Zelaya

Uppdatering 21:15 ET – La Prensa rapporterar att det står helt klart att pengarna kom från FARC, gerillan i Colombia. Uppgifterna som avslöjar dessa pengars ursprung, och de svenska pansarskottens ursprung, kommer från en dator som erövrades från gerillan. Pengarna har använts för att transportera folk till gränsen mot Nicaragua, där Honduras har upprätthållt ett utegångsförbud sen fredag middag för att förebygga oroligheter.

Samtidigt rapporteras att allt fler grupper i Nicaragua vill att Zelaya skall ge sig därifrån eftersom det stoppar handeln längs en av de viktigaste transportvägarna i Centralamerika, speciellt viktig för Nicaragua eftersom det landet saknar hamn på Atlantsidan och är beroende av Puerto Cortéz i Honduras.

Ursprunglig text 16:00 ET – El Heraldo skriver idag om en anteckningsbok med uppgifter om utbetalningar till ledare för olika organisationer i Honduras, för att delta i demonstrationer för återinsättandet av Manuel Zelaya som president. Boken påträffades i en bil tillhörande sonen till Honduras FN-ambassadör. Den senare har fått visumet indraget för misstänkt terroristaktivitet. Ungefär hundrafemtio tusen dollar skall ha förts in i landet för ändamålet. De var avsedda för organisationer som organiserar arbetare i industri och jordbruk.

Summor som har betalats ut till ledare för olika organisationer, i US dollar, daterat den 24 juli 2009.

Honduras president i WSJ

Uppdatering 14:00 ET – Reuters har plockat upp ämnet, men kallar fortfarande Micheletti för de facto president, fastän han ju är president de jure (enligt lag), eftersom det ju inte var någon kupp utan han är utsedd i laga ordning av kompetenta institutioner.

Ursprunglig text 12:40 ET – Honduras president Roberto Micheletti skriver idag i Wall Street Journal under rubriken “Vägen framåt för Honduras” att Zelayas avlägsnande från presidentämbetet var en triumf för rättsstaten. Det är en bra sammanfattning av rättsläget, men lika intressant är att läsa diskussionen. Micheletti sluter med att uttala fullt stöd för Arias medlingsförsök, men det står samtidigt helt klart att det aldrig kan komma ifråga att återinsätta Zelaya som president. De diplomater som till äventyrs ställer sin förhoppning till det bör vakna upp och se verkligheten, och om de har överlåtit åt OAS och FN att tänka åt dem så bör de sluta upp med det. Här måste alla själva studera fakta för att undvika ett allvarligt misstag som kan hota freden.

Fotboll farligare än "militärkupp"

DN rapporterar om 2 döda och minst 15 skadade när fotbollssupportrar drabbade samman efter en match i Tegucigalpa, på dagen 4 veckor efter att militären kastade ut den före detta presidenten Manuel Zelaya ur landet. Det är 2 fler döda än i den händelsen som av FN fördömdes som en militärkupp, men som visade sig vara en av domstolen beordrad arrestering under vilken militären tog lagen i egna händer. Totalt sett har nu en person dött till följd av det grundlagsenliga maktskiftet: en nittonåring som dog i ett upplopp iscensatt av Venezuelas president Hugo Chávez. Att fotboll tas på allvar i Honduras är inget nytt; landets senaste krig utlöstes också efter en fotollsmatch, med El Salvador, och händelsen kallas följdaktligen fotbollskriget. Hustrun har minnen av hur flygplan från El Salvador sköt på dem så folk fick kasta sig i diket för skydd.

När jag är inne på skador så kan jag rapportera att Röda Korset blev ombedda av Honduras regering att hjälpa till vid gränstrakten till Nicaragua, där folk blivit fast till följd av utegångsförbudet som införts för att förhindra oroligheter. Deras nationella talesman var intervjuad på TV igår em och sa att totalt hade 4 personer plåstrats om, samtliga för lindriga skador orsakade av stenar (vilka demonstranterna kastade på polisen). De skadade var 2 poliser, 1 journalist från Argentina, och 1 demonstrant.

Från bekanta hör jag att det i huvudsak är lugnt i landet, den mesta graffitin (anarkistsymboler och liknande) har målats över, affärer och fabriker fungerar som vanligt, men små grupper av sympatisörer för Zelaya försöker fortfarande ställa till oroligheter. Med tanke på den höga kriminaliteten i landet (rånmord för att ta en mobiltelefon är inte ovanligt, och kidnappningar har länge varit av epidemiska proportioner), kan man nog säga att nivån är som vanligt nu.