Utegångsförbud upphävt i Honduras

Igår fredag upphävdes utegångsförbudet i hela Honduras utom vid gränsen till Nicaragua. Att det kvarstår vid gränsen beror på att Zelaya håller på att organisera en milis där.

Det rapporteras också att Honduras myndigheter har börjat inspektera de allmänna skolorna efter en uppsjö av anmälningar från föräldrar att lärarna inte kommer till skolan. Istället går de ut i auktioner av civil olydnad, blockerar vägar, och liknande. En del har till och med utlovat höjda betyg till barn som går ut och demonstrerar med dem. Vid en inspektion fattades de flesta lärarna och även rektorn. Det har också utgått instruktioner om att de statligt anställda som inte kommer till jobbet inte skall få lön för den tiden, och inspektörer sänds ut för att kontrollera detta också, vilket demonstranterna sägs uppleva som orättvist.

Zelaya-anhängare terroriserade skolbuss full av barn

2009-08-01 10:10 ET – Den 29 juli var anhängare till Honduras avsatte president Manuel “Mel” Zelaya som vanligt på gatorna i huvudstaden Tegucigalpa och stoppade trafiken (jfr DN), när en skolbuss från den kristna skolan Vida Abundante, med barn i åldern 12 till 14 år, råkade komma deras väg. Med ansiktena dolda av bindlar attackerade anhängarna till Zelaya bussen, skrek förolämpningar till dem och målade graffiti på utsidan. På många ställen kan man läsa “golpista”, vilket betyder kuppmakare, men också “asesino” (mördare) och talet 666, vilket syftar på saker som hände för 30 år sedan då Honduras var en militärdiktatur.

Attacken var riktad mot skolans rektor, pastor Evelio Reyes, och handlade uppenbarligen om ont blod från en svunnen tid som inte har förlåtits ännu. Barnen i bussen var skakade av händelsen, rapporterar El Heraldo. Är detta månne hur Zelayas “fredliga armé” tänker vinna kriget?

För övrigt bara måste jag påpeka att SvD-TT har fel då de tillskriver Micheletti uttalandet att Zelaya inte kan återkomma “under några omständigheter”. Han är efterlyst, och alltså inte bara får han återkomma, utan de vill att han återkommer så han kan ställas inför rätta. Det var anledningen till att han inte gick in i Honduras i Las Manos härom dagen; han skulle ha blivit arresterad. Och det är anledningen till att han vill omge sig av en mänsklig sköld: För att göra det omöjligt att arrestera honom utan att det blir slagsmål. Han vågar inte stå för vad han har gjort. Krig riskerar starta på grund av en persons fräckhet. Detta kan vara ett bra tillfälle att läsa svensk historia för där finns säkert paralleller.

PS. På den gamla tiden när militärjuntor avlöste varandra var det kutym att sända den avsatte ledaren utomlands, istället för att fängsla honom. När militären valde att sända Zelaya till Costa Rica istället för att kasta honom i arresten som deras order sa, så har det förmodligen av många uppfattats som en gest av godhet – men en missriktad sådan, för det måste bli ett slut på amnestier om rättstaten skall kunna slå rot. Likaväl som det måste bli ett slut på utomrättsliga straff. Raka rör skall det vara.