Uppstötta nyheter

Idag torsdag rapporterade Flamman om ett “nytt” offer i Honduras, Roger Vallejo, som träffades av en kula när han “demonstrerade i onsdags”. Att en begravning hölls i lördags nämns dock inte. Det är alltså förra veckans nyheter som stöts upp på nytt för att hålla “flamman” vid liv. Med tanke på att Zelaya-anhängare bevisligen har skjutit skarpt på demonstrationer, och att de har mycket mer att vinna på om det blir våldsamt, så bör man nog ta deras påstående att det var polisen som skjöt med en stor grabbnäve salt.

En reell nyhet är däremot att influensan H1N1 har blivit så allvarlig att hälsovårdsministern avråder folk att gå på landskampen i fotboll, och att vissa skolor kommer att hålla stängt en vecka. Då Zelaya var president nonchalerades influensan helt vilket fick den att få fäste i landet, med åtminstone ett halvdussin dödsfall registrerade redan.

Opinionsundersökning i Honduras

Dagarna efter maktskiftet den 28 juni genomförde Gallup en opinionsundersökning i större delen av landet. De ställde två frågor som hade med Zelaya att göra, enligt följande:

Anser Ni att det var berättigat att avsätta Mel Zelaya för hans handlingar när det gäller folkomröstningen? ¿Considera usted que las acciones que tomó Mel Zelaya con respecto a la cuarta urna justificaban su destitución del puesto de Presidente de la República?

Ja 41%, Nej 28%, Vet ej/inget svar: 31%.

Är Ni för eller mot att Zelaya sändes ut ur landet den 28 juni? ¿Cuánto está usted de acuerdo con la acción que se tomó el pasado domingo que removió el Presidente Zelaya del país?

För 41%, Mot 46%, Vet ej/inget svar: 13%.

Somliga media har rapporterat bara den första frågan och dragit slutsatsen att majoriteten var för avsättandet. Andra har rapporterat bara den andra frågan har tagit den till intäkt för att en majoritet var emot “militärkuppen”.

Den rättframma tolkningen av resultatet är emellertid att majoriteten var för att han avsattes, men mot att han sändes utomlands. Med andra ord, majoriteten skulle nog ha önskat att han hade arresterats och åtalats för sina brott. Det är naturligtvis så det skulle ha gått till i en rättsstat.

Det som orsakade de diplomatiska förvecklingarna var ju inte att han avsattes, utan att han sändes ut ur landet. Det var det som fick det att se ut som en militärkupp. Hade han arresterats och ställts inför rätta skulle det inte ha blivit några diplomatiska förvecklingar.

Å andra sidan skulle då risken för våldsamma upplopp iscensatta av Chávez infiltratörer ha varit överhängande. Det är nog detta som får så många som 41% att vara för att han sändes iväg. Det är mycket möjligt att antalet dödade och skadade skulle ha blivit högre om han inte sänts iväg, men det är ju omöjligt att veta säkert.

Brunskjorteoperation i Tegucigalpa

Under onsdagen upprättade en folkmassa en vägspärr utanför UNAH, Universidad Nacional Autonoma de Honduras. En grupp som kallar sig F.R.U., Frente de Reforma Universitaria (Fronten för Universitetsreform) har tagit på sig ansvaret. Enligt polisen slog de sönder fönster och brände en bil, och lät inte oberoende journalister fotografera eller filma dem, utan kallade dem “kuppmakare” och slog sönder deras kameror. Polisen skingrade pöbeln med vattenkanoner och tårgas, under ett intensivt bombardemang av stenar.

Men enligt F.R.U. var det studenter som demonstrerade fredligt, och sedan jagades in på universitets område. Där inne kom rektorn ut med armarna i vädret för att försöka mäkla fred, men blev nerslagen av polisen, påstås det. Den brinnande bilen förklaras med att en tårgasgranat tände eld på den.

Brinnande bil utanför UNAH, Tegucigalpa
Brinnande bil utanför UNAH, Tegucigalpa

En närmare kontroll av F.R.U., vars logotyp för tankarna till maoism och Nordkorea, visar att websidan har haft endast 8935 besökare, att det bara finns ett fåtal inlägg på diskussionslistan  (var och en bara läst ett dussintal gånger men ingen har lämnat kommentar), och att alla är skrivna av samma person, vilken är anonym och försedd med gasmask på bilden. Det finns ingenting som tyder på någon politisk plattform, eller att det finns några fysiska personer bakom den påstådda organisationen. Däremot finns det en länk till TeleSURs webcast, Chávez propagandakanal.

Demonstranter vid UNAH. Ser dessa ut som studenter? Knappast.
Demonstranter vid UNAH. Ser dessa ut som studenter?

När demonstranterna dessutom ser ut att vara för gamla för att vara studenter, och som utifrån kommande, kan slutsatsen kan bara bli en: Det var en brunskjorteoperation, den vanliga betalda gruppen som Chávez anlitar, i maskopi med TeleSUR, Hugo Chávez satellit-TV-kanal baserad i Venezuela.

Som väl är verkar de flesta media i världen ha börjat förstå att något är lurt med TeleSURs rapportering, så inte många har plockat upp detta. Ett undantag är Al Jazeera.