FARC – narkotikagerilla med nätverk

I januari i år skrev den colombianska tidskriften Semana om den famösa dator som spelade så stor roll under år 2008. Sedan Interpol intygat att datorns innehåll är autentiskt har den kommit att få en mycket stor betydelse för dem som försöker reda ut gerillans kontaktnät, skriver tidningen.

Bland det som framkommit är att FARC ansåg att Sverige var det perfekta landet att ha som bas för propagandaoperationer. En websida, Anncol, och en radiokanal, Café Stereo, var finansierade av gerillan visade det sig enligt Semana – något som i åratal hade förnekats.

I Amerika har det framkommit en mängd länkar till kommunistiska organisationer i olika länder, korruption av politiker, och samarbete med knarksmugglarkarteller.

Zelaya: “Michelettis opinionssiffror under 0%”

Den fd presidenten av Honduras, Manuel Zelaya, var intervjuad i CNN en Español ikväll iförd sin vanliga cowboyhatt fast han var inomhus.

Zelaya förklarade för intervjuaren, vilken hade ett ansikte av sten, att hans opinionssiffror före hans avsättande var kring 60% positiva, och att de ökade betydligt efter den 28 juni. “Kuppmakarnas” regim är, sa han, en hård repressiv diktatur som har avvisats av hela det honduranska folket, och de enda som stödjer dem är sådana som betalats av dem för att göra det. Deras opinonssiffror ligger “under noll procent“, sa han flinande.

Han skulle lika bra ha kunnat lägga till att Obama är en kinesisk jude och att FOX News är “fair and balanced”.

Nationalisternas kandidat på valmöte i norra Honduras

Presidentkandidaten från det nationalistisk partiet i Honduras, Porfirio Lobo Sosa, svarade igår på frågor från den privata sektorn i San Pedro Sula, i provinsen Cortés i norra Honduras, rapporterar La Prensa. Det är det ekonomiska centrat för Honduras, och i många avseenden för hela Centralamerika. Uppsvinget började med United Fruits, senare Chiquitas, bananodlingar i Tela Railroad Company, men nu har sedan länge industriproduktionen gått om bananerna som viktigaste exportprodukt, och de nordamerikanska bananbolagen har förlorat sin makt.

Armando Calidonio, Luis Larach, Porfirio Lobo Sosa, Antonieta de Bográn och Tuky Bendaña vid mötet hos CCIC.

Porfirio Lobo lovade att hans regering kommer att ge garantier till de som vill investera i landet, men att klara regler skall skapas så att de nya arbetstillfällena tillkommer under förhållanden som är värdiga och rättvisa för honduranerna. För att skapa investeringar måste det råda fred och lugn, sa han, och tillade att ingen vill investera i ett land där det råder politisk osäkerhet. “Jag tänker bringa ordning i Honduras.”

Med hjälp av en ekomnomisk plan, vars detaljer dock inte togs upp, hoppas presidentkandidaten kunna föra landet ut ur dess nuvarande “underutvecklade” situation.

Som värd för mötet stod handels- och industrikammaren för Cortés CCIC, den jämte Industriförbundet mest inflytelserika handelskammaren i Honduras. Dess ordförande Luis Larach uppmanade alla att rösta i valet i höst. “Jag tror inte någon honduran är stolt över vad som hände; därför måste vi ena oss och se till att vi får ett massivt valdeltagande. Alla kriser skapar möjligheter. Detta är vår chans att förändra vårt land”, sa han.

Död man svårt sjuk

Avliden i influensa svårt djuk i cancer, säger DNs rubrik.
Avliden i influensa svårt djuk i cancer, säger DNs rubrik.

Är inte liksom döden den tidpunkt då sjukdomar inte längre spelar någon roll? Det visade sig förstås vid genomklickning att han var sjuk i cancer innan han dog av influensa. En fråga om verkan och orsak. Eller hur det nu är man brukar säga…