Brasilien bryter mot folkrätten, Zelaya fast

Som vanligt var det en lärorik show på Miami-programmet A Mano Limpia, från America TV, ikväll. En lång telefonintervju med Roberto Micheletti följdes av en studiodebatt. Den som kan spanska kan se programmet online om 24 timmar.

Det intressantaste för mig var uttalandena av den chilenska fd ambassadören om att Brasilien bryter mot flera internationella konventioner när man tillåter att Zelaya gör uttalanden från deras ambassad i Honduras. Dels intervjuer inifrån (vilka även visades på programmet), men långt värre var förstås att man tillät Zelaya att hetsa upp en folkmassa på ca 5000 personer från ambassadens tak via megafon.

Denna upphetsade pöbel gick sedan bärsärkagång på bilar, affärer och privata bostäder runt ambassaden, innan ordningsmakten satte stopp för vandalismen. En eller möjligen två personer ur pöbeln fick sätta livet till.

Micheletti hade tidigare varnat att Zelaya skulle hållas ansvarig för vad som hände, men sanningen är att Brasilien rent folkrättsligt är minst lika ansvarigt. En gäst från Brasilien sa att utrikesdepartementet i Brasilia inte längre är i kontroll över utrikespolitiken, utan en i presidentpalatset, en personlig vän till Hugo Chávez i Venezuela.

Det har föreslagits tidigare att Zelaya skulle kunna lämna Honduras igen under ett så kallat “salvoconducto”, alltså fri lejd. Problemet med detta, påpekade ambassadören, är att Brasilien då måste be Honduras godkänna dokumentet, vilket innebär att man implicit erkänner regimen. Detta sätter Brasilien och Zelaya i en rävsax – de har ingen annan väg ut, det finns inget annat “end game”, än att erkänna regimen. Eller besegra den militärt.

En honduransk gäst förklarade att den så kallade moståndsrörelsen till största delen består av ungdomar och ligamedlemmar som får betalt för att gå ut och göra skadegörelse. Denna fortsatte idag med affärer, banker, med mera totalt sönderslagna, plundrade och vandaliserade i Tegucigalpa. En kortvarig kalabalik utbröt även i San Pedro Sula, men i resten av landet är läget helt under kontroll, enligt Micheletti. Gårdagens honduranska gäst hade samma sak att säga i frågan: En stor del av de som är på gatorna är ligamedlemmar, “maras”, enligt vad hon själv observerat på plats.

Att Micheletti skulle vilja mörda Zelaya, som den senare påstått, avfärdade den förra som helt absurt.

Uppdatering 2009-09-26 09:08 ET: FNs säkerhetsråd har manat Honduras att “sluta med trakasserierna” utan att säga ett ord om det faktum att Zelaya manade till uppror och högförräderi mot Honduras från taket av den brasilianska ambassaden, vilket är ett flagrant brott mot folkrätten. Det som började som en honduransk inre angelägenhet har växt i styrka till något som riskerar att sätta hela världen i brand, och att göra FN irrelevant; ja, värre, det verkar som om FN orsakar snarare än hindrar denna konflikt.

Förslag i Honduras skulle ge Zelaya-supportrar mer chanser i valet

En kongressledamot från det nationalistiska partiet PN, Rodolfo Irias, har föreslaget att en oberoende presidentkandidat, Carlos Reyes, skulle få nominera personer i kommunalvalen. Detta är egentligen olagligt eftersom det i princip skapar ett nytt parti, men motivet är för att ge maximal chans för deltagande för de som vill ha Zelaya tillbaka. Reyes tillhör dem, men däremot inte PN.

Liberalernas kandidat Elvin Santos tror däremot att förslaget enbart syftar till att ytterligare försämra hans chanser, genom att splittra det liberala partiet.

Wall Street Journals ledare på Honduras sida

Idag skriver WSJ i ledaren “The Honduras Mess” att Zelayas “removal from office was legal and constitutional, though his ejection from the country gave the false appearance of an old-fashioned Latin American coup.” (‘avsättande var lagligt och grundlagsenligt, fast hans landsförvisning gav felaktigt intrycket av en gammeldags Latinamerikansk kupp’).

Ledaren avslutas med “Now that he’s back in Honduras, the best solution to avoid violence would be for the U.S. to urge Mr. Zelaya to turn himself over to Honduran authorities for arrest and trial.” Alltså, ‘Nu när han är tillbaka i Honduras vore den bästa lösningen för att undvika våld att USA uppmanar Zelaya att överlämna sig själv till de honduranska myndigheterna för häktning och rättegång.

Vill påminna om mitt inlägg nyligen med en tidslinje (English timeline).

Utegångsförbudet i Honduras tillfälligt upphävt

Skapad 11:38, senast uppdaterad 12:38 ET: Pratade just med en bekant i Honduras per mobiltelefon. Utegångsförbudet är tillfälligt upphävt (från 10 till 17 lokal tid, 12 till 19 ET) så att folk kan köpa mat. Själv satt hon fast i en kö till en bensinstation som hade fått slut på bensin. Zelaya-anhängare (eller mera sannolikt vanliga kriminella gäng som utger sig för att vara Zelaya-anhängare för att få utländsk sympati) hade dock plundrat mataffärer under utegångsförbudet.

Den plundrade mataffären Despensa Familiar i Tegucigalpa.
Den plundrade mataffären Despensa Familiar i Tegucigalpa.

Det finns rykten (från TV-nyheterna) om att två plan med venezolanska soldater hade landat i Nicaruagua efter att ha förvägrats landningstillstånd i El Salvador. Folk börjar dock bli luttrade på dessa rykten och många tar dem med en axelryckning, avfärdar dem som en del av Chávez psykologiska krigföring. (Uppdatering 16:16 ET: Försvarsministern avvisar nu dessa rykten som oansvariga, spridda av media som är pro-Zelaya enbart för att skapa oro.)

Kriminella tar inte hänsyn till utegångsförbudet. Flera ligamedlemmar har dött under de senaste dagarna under utövande av sin olagliga verksamhet.

PS till DN, SvD, och TT: De som lämnade ambassaden bussades hem. De tilläts inte att bara gå ut på stan igår eftersom undantagstillstånd rådde. Se blogg. Vidare, det är inte ett “nytt val”. Det är det av grundlagen fastlagda och sedan länge förberedda valet, som enligt grundlagen Zelaya (eller Micheletti) inte får ställa upp i. Tidningens formulering förefaller vara medvetet missvisande och väcker misstanke om avsiktlig manipulation av läsarna. Snälla redaktörn, säg att det inte är fallet! (Här är stycket i DN: “Micheletti hade natten till onsdagen svensk tid öppnat för samtal med sin maktrival – men bara om Zelaya accepterar det nya val som planeras till den 29 november och som den störtade ledaren inte får ställa upp i.”)