Zelaya vår tids Quisling

Manuel Zelaya har blivit vår tids Vidkunn Quisling. Han har sålt sitt land till en utländsk diktator för 30 silverpenningar. Eller mera precist, för tiotals miljoner amerikanska dollar.

Han står nu som ansvarig för en pöbel som plundrar, förstör, terroriserar, och nu också – enligt obekräftade uppgifter som sägs härröra från bårhuset – mördar vanliga människor i parti och minut. Närmare bestämt samtliga 9 personer i en minibuss.

Många av de så kallade Zelaya-supportrarna i den så kallade motståndsrörelsen är ditskickade stormtrupper från Venezuela.
Många av de så kallade Zelaya-supportrarna i den så kallade motståndsrörelsen är ditskickade stormtrupper från Venezuela.

De gör detta för att pressa omvärlden att intervenera. Vem skulle det vara som skulle ingripa? Venezuela, om ingen frivillig stiger fram. Strategin är helt klart att få världssamfundet genom FN att se sig tvingat att ingripa militärt, och om ingen annan vill ta på sig “uppoffringen” får Venezuela “rädda” situationen tillsammans med sina allierade på yttersta vänsterkanten: sandinisterna i Nicaragua, FMLN i El Salvador, kommunisterna på Kuba – samtliga gamla gerillor som på så sätt kan sätta in Zelaya och kasta ut grundlagen. Kalkylen är att FN skall vara så in i röda blåögda att de inte skall förstå att alltihop är Chávez plan från början till slut. Och än så länge verkar det fungera.

Chávez börjar bli desperat nu. Hans drag att sända in Zelaya för att mana till uppror från Brasilianska ambassadens tak gick ju inte så bra. Nu är Zelaya fast där och inte en speciellt användbar pjäs för honom i det fortsatta partiet. Därför tar han nu, av uppgifterna att döma, till öppet och oprovocerat våld. Det är det enda som återstår, och det är helt i linje med vad gästerna på programmet A Mano Limpia igår förutspådde.

Att en sakkunnig på USAs kongressbibliotek skrivit en rapport som säger att det inte var en kupp, en rapport som släpptes igår em, är inte bra för Chávez. Det gäller nu för honom att med alla till buds stående medel få medias uppmärksamhet någon annan stans.

Har inte herrarna och damerna i Stockholm uppmärksammat Chávez köp av medeldistansrobotar från Ryssland, och prat om att skaffa nukleär teknologi som är “lika fredlig som Irans”? Är det ingen som följer med vad som händer utanför ankdammen?

De som styr USAs utrikespolitik saknar av allt att döma “adult supervision”, och de riskerar att sätta världen i brand på grund av det. Att EUs utrikespolitik tydligen också är totalt inkompetent gör inte saken bättre. Det är som 1930-talet om igen. Gud hjälpe.

Carter blandar sig i efter Obamas klanterier

Urspunglig text 14:37 ET: Nu har den förre amerikanske presidenten Jimmy Carter börjat blanda sig i problemet med Honduras. Han ringde president Micheletti och föreslog ett nytt besök av Costa Ricas president Oscar Arias. Micheletti förslog att även Panamas vicepresident Juan Carlos Varela skulle komma med.

Carter lovade sända en medarbetare till Honduras för att få reda på mera om omständigheterna kring maktskiftet den 28 juni. En inbjudan har sänts till Carter-centret att sända valövervakare, vilken kommer att behandlas, enligt den fd presidenten. Micheletti gjorde enligt egen utsaga klart att valet är det honduranska folkets rättighet, och ingenting kan få Honduras att inställa valet. Att FN beslutat dra in sin tekniska hjälp har ingen betydelse. Den oberoende valmyndigheten, TSE, har uttalat att händelserna den 28 juni inte har någonting att skaffa med valet, och att de på intet vis inverkar på valets planering eller genomförande.

Igår kväll på A Mano Limpia (se online, på spanska) intervjuades Otto Reich, vilken berättade att han hade samtalat med funktionärer i den nuvarande nordamerikanska administrationen för att försöka förstå varför de gör som de gör vad gäller Honduras. Han sade att det finns diplomater i utrikesdepartementet som är mycket frustrerade, och som inser att det är totalt fel politik som förs, men att tre stycken icke namngivna ideologigskt drivna funktionärer på mellannivå i Vita Huset kör över UDs experter.

Det är tragiskt att återigen USA har en administration där ideologi går före fakta, och unga spolingar i Vita Huset kan köra över gamla rävar i departementen. Systemet med en parallell struktur, i vilken ministrarna har mindre inflytande över presidentens politik än hans pryo-elever typ, är absurd. Ack, min son, om du blott visste med hur lite vishet USA styrs!

Uppdatering 14:42 ET: Oscar Arias meddelar nu att han inte tänker åka till Honduras “just nu”, och tillade, “Roberto Micheletti sa att han ville att jag åkte med Jimmy Carter. Jag pratade med president Carter, och sa till honom att jag inte ville åka just nu, och att han inte häller borde åka.”