Anti-semitism bland Zelaya-anhängare

AP rapporterar att Honduras huvudstad Tegucigalpa nu är täckt av graffiti som säger “turkar ut”, vilket skribenten tror är en referens till det stora antalet affärsmän med rötter i Mellanöstern i landet. Så här är det: För omkring ett sekel sedan började palestinier invandra i Centralamerika. Många av dem var från Betlehem, deras religion var ortodox kristen, och deras modersmål var arabiska. Vid den tiden lydde Palestina under det Ottomanska riket, varför de hade turkiska pass. Det är därför de som skällsord kallas “turkar” i Honduras idag, fastän de egentligen är palestinier, eller, till språket, araber. Det finns även någon enstaka judisk familj i den kretsen, fast den motsättning mellan palestinier och judar som förekommer i Palestina finns inget spår av i Honduras.

Palestinier finns även i andra Latinamerikanska länder. I grannlandet El Salvador tillhörde till exempel bägge huvudkandidaterna till presidentposten år 2004 palestinska familjer från Betlehem. Centralamerikas industriella centrum i San Pedro Sula är till icke ringa del skapat av palestinska invandrare, och det sociala centrat i staden, där presidenter möts och tidigare i år Amerikas utrikesministrar möttes, inklusive Hillary Clinton, heter Club Arabe, arabiska klubben. Salarna har namn som Jerusalem och Betlehem, och maten som serveras är helt arabisk.

Palestinierna har skapat denna industristad av vad som för 100 år sedan var en by med bara trähus. Men framgång föder som bekant avundsjuka. Folk ser de yttre tecknen på framgång, men de ser inte de många åren av hårt arbete och långa dagar som ligger bakom. Och eftersom de rika har namn som låter utländskt (ospanskt) är det lätt för en skrupellös demogog att elda på känslorna i syfte att skapa ett främlingshat.

Personligen tror jag inte att motviljan mot araber och judar i Honduras idag är speciellt stor, men jag tror inte heller att motviljan mot judar i Tyskland efter första världskriget var så stor. Allt som krävs för en demagog är att det finns något som några i befolkningen kan associera till, och så kan hatet byggas upp.

Att det har börjat förekomma rasistisk graffiti allmänt i staden är mycket allvarligt. Det är inte svårt att räkna ut varifrån det kommer. Hugo Chávez har klart uttalade anti-sionistiska åsikter, och det förekommer uppgifter att han har använt rasistisk demogogi tidigare. Det betyder inte att han är en rasist. Allt det betyder är att han saknar skrupler. Han är beredd att använda vilka metoder som helst, inklusive att skapa martyrer och riskera raskrig, för att nå sitt syfte: Att erövra kontrollen över Honduras genom att sätta in sin vicekung där.

Kommer anti-rasisterna att fördöma detta, eller kommer de att ställa sig på Chávez sida mot Honduras fred, frihet och demokrati?

EUs ambassadörer återvänder till Honduras

Sveriges ordförandeskap i EU uppger att EUs ambassadörer nu kommer att återvända till Tegucigalpa. Det rör sig om ambassadörerna för Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien. Sverige har ingen ambassadör i Honduras, men ambassadören i Guatemala är sidoackrediterad i Honduras.

Återvändandet skall inte ses som ett erkännande, utan sker för att hjälpa den demokratiska processen i landet, som går till val den 29 november. Beslutet har symbolisk betydelse för honduranerna, som är trötta på allt bråk och uppståndelse det senaste året.

Samtidigt ger Manuel Zelaya intervjuer inifrån den brasilianska ambassaden. En tidning i Uruguay har rubriken “Här finns det människor som spyr of kissar blod”, citerande Zelaya. “Det är fruktansvärt”, säger han, “jag pratar med dig stående under luftkonditioneringen, det är enda chansen för att kunna andas! Här finns det människor med näsblod, som kissar och spyr blod. Militärerna kastar giftiga gaser in i ambassaden. Är inte det ett brott…?”

Michelettis lakoniska svar på anklagelserna var “Zelaya ljuger.”

(Elaka tungor säger att det var Zelaya själv som “släppte gasen”.)

Zelaya inte intresserad av att återinsättas

Den avsatte honduranske presidenten Manuel Zelaya sa till presidentkandidaterna, vilka han träffade i förrgår, att han själv inte är intresserad av att återvända som president, men att han är tvingad av internationella påtryckningar.

En källa, som nu befinner sig på hemlig ort, som jobbade åt Zelaya i början av presidentperioden har avslöjat till undertecknad att Zelaya tog emot ungefär $10 miljoner i bidrag från Sydamerika till sin presidentvalskampanj. När han betalade tillbaka pengarna kom de omedelbart i retur; de hade köpt presidenten, och med detta markerade de att de förväntade sig att han skulle göra dem till viljes.

Det är därför förhandlingarna är låsta. Zelaya har inte mandat att förhandla om presidentposten. När han säger “återinsättning eller döden” så skall det nog tolkas som det ultimatum han själv har fått från Sydamerika.

Att FN ställer sig på fel sida är tragiskt. Världsorganisationen är i färd med att sätta världen i brand, just det den skulle förhindra. Om inte ledande länders media och utrikespolitik mycket snart börjar få upp ögonen för vad som verkligen sker, så kan detta vara början på slutet för FN som verktyg för freden. Spiken i kistan vore om säkerhetsrådet tog beslut om tvingande åtgärder, som Chávez vill.

Waging War on Democracy

That’s what the Obama administration is doing according to Newt Gingrich. He has some minor details wrong but the conclusion is dead on. As reported here previously, the administrations policy is ideologically driven over the heads of the experts. Please listen!

Update: The US Congress research report is being reported in the US now. Examples: The Colorado Statesman, examiner.com in Miami, Washington Examiner.

It is also reported abroad, such as by MercoPress, a news agency targeting Mercosur.