Svenska media grundlurade om Honduras

Svenska media har blivit grundlurade om Honduras av personer med nationalsocialistiska sympatier.

Då president Zelaya avsattes av högsta domstolen och kongressen den 28 juni, presenterades det för världen som en statskupp. Trots att den president som tog över, Roberto Micheletti, har agerat på ett föredömligt sätt vilket faktiskt har lett till ett minskat, inte ökat, våld i landet, har omvärldens media varit fulla av skräckskildringar om förtryck, utomrättsliga avrättningar, godtyckliga fängslingar, och så vidare.

Om man granskar ursprunget för dessa hysteriska historier så leder alla spår tillbaka till en enda radiostation i Honduras, Radio Globo. Efter att Zelaya återvände den 21 september är det också den radiostationen som konsekvent har sänt ut upprop om uppror. Därifrån har demonstrationer styrts, men det är långt ifrån alltid dessa varit fredliga. Man har plundrat affärer, saboterat, och idkat sig åt allmän vandalism i syfte att förstöra ekonomin och göra landet oregerligt.

Härom dagen införde Micheletti undantagslagar, vilket grundlagen tillåter i fall av allvarliga störning av den allmänna ordningen. Bland det första man gjorde var att stänga Radio Globo. Till skillnad från Chavez mediastängningar i Venezuela, i vilka han ger sändningstillståndet till någon annan, har dessa kvar sändningstillståndet och kommer att kunna återuppta sändningarna när förhållandena har normaliserats.

Men innan Radio Globo stängde sände de den 25 september följande intervju med stationens chef David Romero. Han säger i inspelningen nedan:

“Ibland undrar jag om inte Hitler hade rätt i att utrota den där rasen i den berömda förintelsen. Om det finns människor som skadar detta land så är det judarna, israelerna. Jag vill denna eftermiddag, här på Radio Globo, nämna med förnamn och efternamn de två officerare ur den judiska armén som arbetar med militären i vårt land och som är ansvariga för att göra alla dessa konspiratoriska och fördolda saker, och allt som händer med republikens president.”

“Efter att jag har upptäckt detta har jag frågat mig varför; varför lät vi inte Hitler slutföra sin historiska uppgift? Ursäkta mitt plötsliga groteska uttryck. Men jag frågar mig efter att jag har förstått detta och mycket mer. Jag tror att det skulle ha varit rätt och riktigt om Hitler hade fått slutföra sin historiska vision.”

Med tanke på att det är “sanningen” från denna radiokanal som färgat TT:s, och därmed hela svenska medielandskapets, rapportering så måste man fråga sig hur långt en demokrati kan tillåta sig att låta nyhetsjournalistiken sjunka innan den förlorar förmågan att försvara sig mot kamouflerade angrepp.

Uppdatering 2009-10-04: Associated Press rapporterar nu också om detta, och uppger att David Romero nu tar avstånd från sina egna utsagor. Wall Street Journal ser det emellertid som en del av ett större mönster som har förgreningar till Chávez bindningar till Ahmedinejad i Iran. De uppger också att Romero har ett förflutet på yttersta vänsterkanten, och att han suttit i fängelse för våldtäkt på sin egen dotter. Själv förstår jag inte varför det är relevant för frågan om anti-semitism. Det visar sig dock vid läsning av Associated Press att det finns en koppling; Romero är nämligen ättling till en judisk immigrant, så då är ju hans dotter också delvis judinna. Fast inte tror jag det var det WSJ syftade på…

English translation of the director of Radio Globo: “Sometimes I wonder if Hitler wasn’t right to have exterminated that race with the famous Holocaust. If there is a people who do harm in this country it is the Jews, the Israelites. I want this afternoon to say on Radio Globo, the full name of the two officers of the Jewish army that are working with the armed forces our country and who are in charge of doing all these acts of conspiracy, undercover activities, and everything that is happening to the president of the Republic.”

“After I have found this out I have asked myself, ‘Why?’ Why didn’t we let Hitler accomplish his historical mission? Forgive my sudden grotesque expression. But, after I have found this out, and many other things, I ask myself. I think it would have been just and valid if Hitler would have been able to terminate his historic vision.”

El director de Radio Globo habla: “Hay veces que me pregunto si Hitler no tuvo, tuvo la razón de haber terminado con esa raza con el famoso Holocausto. Si hay gente que hace daño en este país son judíos, los israelitas. Yo quiero esta tarde aquí en Radio Globo decir, con nombre y apellido, quienes son los dos oficiales del ejército judío que están trabajando con las Fuerzas Armadas de nuestro país y que se están encargando de hacer todas estas actividades de conspiración y acciones encubiertas y todo lo que le está pasando al Presidente de la República.”

“Después de que me he enterado me pregunto por qué, por qué no dejamos a Hitler que cumpliera su misión histórica. Discúlpenme la expresión grotesca de repente. Pero me pregunto después de que me doy cuenta de esto y muchas cosas más. Yo creo que debió haber sido justo y valedero que Hitler hubiese terminado su visión histórica.”

Sound track i YouTube:

Media: DN, Aftonbladet, Proletären

Denna nyhet på andra språk:

Reaktionen från Anti-Defamation League nämner ett mönster av att anklaga Israel också hos Chávez och Zelaya. Å andra sidan sa Adolfo Facussé, industriman som stödjer Micheletti, att “judarna är våra kusiner och vi tolererar inte ett sådant språk [som i Radio Globo]”. I Honduras finns det många palestinier men få judar, och eftersom de drabbas av samma typ av främlingsfientlighet är det naturligt att palestinierna försvarar judarna.

Fotnot: Den kritik som framförts mot polis och militärpolis om övergrepp mot de mänskliga rättigheterna bör naturligtvis sättas i relation till vad som är normalt i landet, inte vad som är normalt i Sverige. Se UDs rapport från 2007. Den nya regimen har tagit mått och steg för att förbättra situationen för mänskliga rättigheter och beivra övergrepp, enligt muntlig information från en talesman.

Uppdatering 2009-10-06: USAs ambassadör i Honduras, Hugo Llorens, skrev i förrgår ett brev till Alejandro Villatoro, ägare till Radio Globo, i vilket han uttryckte sin förvåning över att radiostationen hade anställt en nyhetsdirektör som inte verkade förstå implikationen av förintelsen, och hur ironiskt det var att denna station själv vädjade om sympati för personer som blivit utsatta för mycket mindre brott mot mänsliga rättigheter än förintelsens offer. Inklusive Villatoro och Romero själva, som sökt Llorens hjälp för att få stationen igång igen.

Chávez räddade Honduras, säger affärsman

Det var Chavez själv som räddade Honduras från diktatur, säger en ledande affärsman. När högsta domstolen och kongressen motsatte sig Zelayas planer tidigare i år så hade Zelaya stöd av huvuddelen av befolkningen. Hans positiva siffror var 73%, de högsta någon Latinamerikansk president haft i sitt tredje år, då riksåklagaren begärde presidenten häktad.

Som bekant uppsökte en bekant Zelaya, som då skrev en avskedsansökan, men dagen efter ångrade han sig och tog med våld det av domstolen beslagtagna valmaterialet, i spetsen för en pöbel. Samma dag hotade Chavez att anfalla Honduras om inte omröstningen genomfördes.

Detta hot från Chavez var den kalldusch som väckte honduranerna, säger nu affärsmannen. Efter avsättandet tyckte endast 28% att det var fel gjort. Nästan 50% av befolkningen verkar ha ändrat uppfattning om Zelaya inom loppet av en vecka drygt.

Chavez är mycket illa omtyckt i Honduras efter att han förolämpade dem vid sitt besök i landet. Att han finansierade Zelaya efter avsättandet, och fortsatte prata för honom, fick Zelayas popularitet att falla ytterligare. Så småningom förstod de vilken PR-katastrof det var och Chavez slutade helt att associera sig med Zelaya.

Det betyder dock inte att kopplingen är borta. Som rapporterats här tidigare är det inte Zelaya själv som ligger bakom kravet att han återinsätts. Han måste, för han står i skuld till Chavez, till tonen av 400 miljoner dollar enligt vad han själv uppgivit till min sagesman.

“Återinsättning eller döden” som Zelaya sa till sina anhängare. Min gissing är att han syftade på sig själv.

När Zelaya stoppades hade Honduras demokrati bara timmar kvar att leva, enligt affärsmannen. Valresultatet var redan inprogrammerat, nyheten var redan bandad, media var på plats beredda att sända det, och Zelaya planerade enligt uppgift att omedelbart gå vidare och röja undan sina motståndare, nämligen de övriga statsmakterna. Den som planerade göra statskupp den 28 juni var Zelaya själv,* men den stoppades.

Men vad händer nu? Faran är naturligtvis inte över, och landets säkerhetstjänst är på högsta vakt.

Presidentkandidaterna från de två ledande partierna, liberalerna och nationalisterna, har bägge tidigare i år uttalat sig för att ändra grundlagen på laglig väg. Som motiv anger de de problem som landet står inför, men däremot inte vad i grundlagen som skulle vara den bakomliggande orsaken. Kopplingen saknas i deras retorik. De övriga två seriösa kandidaterna, en socialdemokrat och en kristdemokrat, har däremot en mera rakryggad hållning enligt många i Honduras, därför att de fokuserar på de reella problemen och inte på dimridåer om grundlagen. De sista två kandidaterna, en vänsterpartist och en oberoende, har hotat bojkotta valet om inte Zelaya återinsätts.

* I Latinamerika kallas det auto-golpe, alltså att göra sig själv till envåldshärskare.