Dialogo Guaymuras: Fortfarande bristande klarsyn

Igår inleddes dialogen i Honduras självt om dess framtid. De höga herrarna som hade rest dit från utlandet för att, som president Micheletti sa, vara “hedersvittnen” till processen, sa ungefär:

“Det här är en honduransk angelägenhet och vi accepterar vilken lösning som helst som Honduras enas om, så länge ni skriver på Oscar Arias plan, för annars…!”

Medan OAS ordförande Insulza och flera andra sålunda talade med kluven tunga, talade Micheletti desto mer klartext då han för n:te gången i ordningen enträget bad dem att lyssna på Honduras, och ta hänsyn till vad som hänt före den 28 juni. Han sa till dem att “vi är inte rädda för USA, för Brasilien, för Mexiko, men vi är livrädda för Mel Zelaya.”

Idag höll de ånyo en presskonferens, och delegaten från Costa Rica läste upp ett uttalande av vilket jag missade början. Det framgick dock att de ännu inte har klart för sig att Zelaya är efterlyst för allvarliga brott. De verkar tro att det går att hitta en politisk lösning och att man kan strunta i brotten. Men en demokrati med oberoende statsmakter fungerar inte så. Är alla dessa Amerikanska stater verkligen så korrupta att de inte förstår att presidenten inte kan ge order till Högsta Domstolen eller kongressen? I så fall finns det ännu större anledning att gratulera Honduras.