Honduras militärchef polisanmäler talmannen i Centralamerikas parlament för ärekränkning

Chefen för Honduras militär, general Romeo Vásquez Velásquez, inlämnade idag en stämningsansökan till åklagarämbetet mot Gloria Oquelí, talman i Centralamerikas parlament (Parlacen), för förtal och ärekränkning.

Stämningen hänför sig till ett uttalande hon gjorde i en intervju den 30 juli 2009, i vilken hon hävdade att Vásquez gav order att “massakrera, mörbulta, bryta ben på och slå blodiga” honduraner, samt att han liksom interimspresidenten gav instruktioner om att “attackera dem som de inte dödade”. I samma intervju hetsade hon till “hat mot general Vásquez Velásquez” och kallade honom “mördare”.

Igår meddelade den centralamerikanska domstolen att Gloria Oquelí hade valts till talman på olagligt sätt. I nästa session avser de honduranska delegaterna begära att parlamentet formellt kritiserar henne (det som på engelska heter censure) för att hon inte agerade opartiskt utan helhjärtat tog ställning för Manuel Zelaya efter att han avlägsnats av Honduras lagstiftande och dömande församlingar.

I andra nyheter meddelas att Spaniens representant i OAS hotade Honduras med att Spanien tar över som ordförandeland i EU efter årsskiftet, och de kommer att kräva att Zelaya återinsätts. Ett block av länder i EU under ledning av Tyskland, Frankrike och Italien anser dock att den spanske diplomaten överskred sina befogenheter och rekommenderade Honduras att strunta i honom. Dessa tre länder kommer att fortsätta med sitt bistånd till Honduras.

En plan som har föreslagits i denna grupp är att Micheletti skall avgå men att Zelaya inte skall återinsättas. Tysklands utrikesminister skall ha godkänt idén, men med den skillnaden att Zelaya skulle återinsättas nominellt för en dag eller så, för att ge valet trovärdighet.

Personligen måste jag säga att jag inte förstår hur Zelaya skulle kunna bidra med trovärdighet. När han flögs ut ur landet den 28 juni, iförd normala kläder och med en kabinväska i handen för övrigt, så hade han ännu inte gett valmyndigheten ett rött öre för att arrangera valet. I nio månader gick landet utan budget (och trots det saknades det flera miljarder kronor när Micheletti tog över finanserna, och inom en vecka fick igenom en budget).

Hur svårt kan det vara att lägga ihop 2 och 2?

  1. Zelaya spenderade inga pengar på valet
  2. men hundratals miljoner på en konstituerande grundlagsförsamling
  3. Zelayas anhängare vill inte att valet hålls
  4. men att en konstituerande grundlagsförsamling tillsätts

Kan det sägas tydligare? Zelaya vill inte att valet hålls! Det är därför han är så oresonlig. Det är därför han säger att om han inte återinsätts senast den 15 oktober så kan inte valet hållas. Han vill ju för böveln inte ha något val. De som inte förstår det måste ha knäck i öronen – eller längre in.

Att använda Zelaya som symbol för att valet går rätt tll är som att låta räven vakta hönshuset (och förresten är det inte alls säkert att han alls vann förra valet, men det är en annan historia).

Diktaturens kreatur

DN och SvD fortsätter att publicera texter från TT som är grovt propagandistiska. I detta fallet kallas Honduras parlamentariskt utsedda president för “självutnämnd”.

Finns det ingen journalistik integritet alls hos TT?

Och varför rapar svenska media okritiskt upp deras avskyvärda propagandalögner?

Vad som utspelar sig i Honduras är en kamp på liv och död mellan demokrati och pöbelvälde.

TT har ställt sig på pöbelväldets sida, tillsammans med personer som Manuel Zelaya, Venezuelas president Hugo Chávez, och ledaren för pöbeln, Rafael Alegria.

Dessa personer saknar varje uns av respekt för lagen. Den ståndpunkt de står för är ett slag i ansiktet på grundlag, domstolsväsende, och rättsskipning. Det är som att spotta på allt vad demokrati heter – och ändå sprider TT deras propagandalögner, och svenska media som DN och SvD följer dem till demokratins slakthus.

Dessa svenska media är diktaturens kreatur.

Det är i sanning beklämmande att se att vi inte har lärt oss mer från erfarenheten med Hitler; att vi inte känner igen nästa Adolf när han visar sitt fula tryne.

Hugo Chavez
Som de säger i Amerikat, you can put lipstick on a pig but it is still a pig

Uppdatering 19:39: Här nedan är en bild från en konfiskation av 103 ha som bonden i förgrunden och hans hustru till höger brukat i 23 år. Den rödskjortade i keps är “guvernör” och han blir väldigt oförskämd när markägarna frågar vad den handlar om. Han huter åt dem att skriva på. När de gör det flinar han som håller i dokumentet – “nu gick de i fällan” tänkte han, kunde man se av hans flin innan han fick ordning på mungiporna igen. Sen sa “guvernören” till de andra rödskjortorna att de skulle börja stycka upp marken, den skulle väl delas ut som belöning till dem som hade vandaliserat åt “guvernören” och Chavez. Länken kommer från en av kommentarerna nedan.

Några av Chavez rödskjortor stjäl en gård i Venezuela.
Några av Chavez rödskjortor stjäl en gård i Venezuela.

Uppdatering 2009-10-10 10:59: Propagandakanalen för den Bolivarianska Revolutionen, den nysocialistiska revolution som Chavez i Venezuela, Correa i Ecuador, Morales i Bolivia, och framför allt den terroristklassade knarkgerillan FARC i Colombia säger sig stå för, är Radio Stereo, vilken just nu sänder en intervju från Folkets Hus i Rinkeby. Kanalen kan höras på internet. Websidan säger ingenstans vem som står bakom den, men domänen är registrerad i Sverige. Nyss hade de en live rapport från Colombia, en FARC-sympatisör. På websidan hittade jag bilden nedan, med ett felstavat namn. Dick Emanuelsson är bosatt i Tegucigalpa, Honduras, och skriver även för Flamman. Han sprider många lögner om utvecklingen i Honduras.

Från "Cafe Stereo - La Radio Bolivariana", FARCs svenska propagandakanal.
Från "Cafe Stereo - La Radio Bolivariana", FARCs svenska propagandakanal.

Uppdatering 11:18: Den som intervjuas, professor Roland Anrup från Mittuniversitetet, påstår nu att FARC inte är en terroristorganisation. Hur in i h…e kan han säga det om en organisation som har hållit människor kidnappade i årtienden?

Professor Roland Anrup, FARC-sympatisör
Professor Roland Anrup, FARC-sympatisör