Möte med “resistencian”

Igår mötte jag för första gången personer som höll på den så kallade resistencian i Honduras. Hade diskussion i enrum med två av dem. Den ene höll med om att Mel Zelaya inte var någon sympatisk person, minst sagt (hustrumisshandel, otrohet, mm). En del av de “fakta” hon grundade sin åsikt på var felaktiga, till exempel att häktningsordern skulle vara en efterkonstruktion. Hon vacklade i sin syn, men just då kom mannen in och vi kunde aldrig fortsätta diskussionen. Smög till henne adressen till denna blogg, så kanske dyker någon kommentar upp här?

Den andre var mera bestämd i sin inställning, men han medgav att jag hade en poäng när jag sa att endast högsta domstolen kan ha sista ordet i hur lagen skall tolkas, och de har inte sagt att det var en statskupp. Samtidigt höll jag med honom att det var olagligt att avlägsna Zelaya ur landet, och, la jag till, det var mycket dumt gjort att göra häktningsordern hemlig. Alla, även jag, som inte kände till häktningsorderns existens, trodde ju att det var en militärkupp. Endast ett fåtal, inklusive hustrun, visste att militären bara agerade på domstolens order.

Härom dagen fick jag höra av en källa nära arméchefen att USA-militärerna på Palmerolabasen hade gett sitt godkännande till planen att arrestera Zelaya. Idag fick jag information från en välinsatt källa att den ursprungliga planen var att arrestera honom den 26:e, men att senator John Kerry, ordförande för senatens utrikesutskott, hade stoppat det. Budet hade gått till USAs ambassadör i Honduras, Hugo Llorens, varvid planen avblåstes. När den senare genomfördes natten mellan den 27 och 28 juni så informerades inte USA, för att förhindra ytterligare inblandning. Den verkliga problemmakaren enligt denna källa är vare sig Barack Obama eller Hillary Clinton, utan John Kerry.

Nu bär det av hemåt igen. Mitt intryck av Honduras är att det är i stort sett lugnt, och det skulle förvåna mig mycket om “resistencian” skulle lyckas sabotera mer än en promille av vallokalerna, eller påverka valdeltagandet med mer än någon enstaka procent.

PS. Här är en analys av de olika grupperna i “resistencian”, på engelska.