Assange söker asyl i Ecuador

Upp-och-nervända världen. Julian Assange söker asyl i en sydamerikansk diktatur, Ecuador under Correa. Ett land där pressfriheten är obefintlig. Dit flyr “förkämpen för pressfrihet”. Varför? Jo, som det påstås, för att undgå “rättsrötan i Sverige”. Därför att enligt honom är anklagelserna bara en “förevändning” för att kunna olagligen sända honom till USAs “Gulag”. Det hela skulle vara skrattretande om det inte vore för att det reflekterar ett stort problem: En total brist på kommunikation mellan intellektuella i väst, och demokratiförkämpar i andra delar av världen. Detta får delar av västvärldens intellektuella på vänsterkanten att agera “nyttiga idioter” som Stalin sa, och – utan att förstå det – hjälpa diktatorer att underkuva folk runt jorden. Till exempel i Ecuador.

Det hela passar som hand i handsken för de moderna diktaturerna, de som försöker förespegla att de är demokratier. Se till exempel detta nyhetsinslag på Russia Today, i vilket påstås att det råder total rättsröta i Sverige och att fängelset i Stockholm är det “sämsta i Europa”. Sanningen är att Sverige nyligen utnämnts som det land i hela världen med högst rättsäkerhet. Inslaget är inget annat än rutten propaganda med syfte att smutskasta de riktiga demokratierna, så att de falska demokratierna (Ryssland, Vitryssland, Iran, Venezuela, Ecuador, Nicaragua osv) skall framstå som jämngoda. Assanges beslut att söka asyl i Ecuador spelar rätt i handen på dessa diktatorer, och avslöjar en intill dumhet gränsande naivitet hos honom, och de som till äventyrs fortfarande tror att han är “ofelbar” och “offer för en komplott”. Den komplott han är offer för kommer inte från USA, utan från dessa diktaturer, vars gift han har svalt med hull och hår. (Att även USA begått rättsövergrepp är en annan femma.)

På Russia Today jobbar också Eva Golinger, vilken har “golat” på sitt fäderneland USA, och de facto blivit landsförrädare i tjänst hos diktatorn Hugo Chávez i Venezuela. Chávez sänder diesel (och kanske även vapen och ammunition) till Assad i Syrien, liksom han nyligen gjorde till Kaddafi i Libyen då denne slaktade sina undersåtar. Just nu pågår en presidentvalskampanj i Venezuela, i vilken omfattande valfusk iscensatts av regimen för att kunna hålla sig kvar vid makten mot folkets vilja. Denna propaganda i Russia Today syftar till att smutskasta Sverige, en kritiker av Chávez-regimen, för att förta den kritik som de vet Sverige kommer att rikta mot Chávez efter att hans regim förklarar sig ha vunnit valet. Dessa diktaturer samarbetar i ett globalt nätverk, liksom på 30-talet flera diktaturer samarbetade mot demokratierna i väst.

Det börjar bli dags för vänsterintellektuella att ta bladet från munnen och öppet kritisera dessa diktaturer. Det måste bli ett slut på diktatorkramandet. Ecuadors Correa är varken mer eller mindre än en Sydamerikansk variant av Syriens Assad, eller Rysslands Putin. De är alla stöpta i samma form. Då Correas beskyddare Chávez den 11 april 2002 stod inför en folkstorm så agerade han precis som Kadaffi och Assad: Han beordrade militären att slå ner den fredliga demonstrationen med tunga militära vapen, inklusive stridsvagnar. Chávez är av precis samma skrot och korn som Kaddafi och Assad. Och hans närmsta allierade i Sydamerika är Correa. Dit flyr Julian Assange. Antingen vet han att han är skyldig till anklagelserna och försöker undvika att bli dömd som våldtäktsman, eller också lider han av ett svårt fall av paranoia kombinerat med politisk naivitet på högsta nivå.