Blåögdhet underlättar massaker

Hitler och Chávez präglas båda av ett stort behov av att ha absolut makt, på grund av en djup inre känsla av osäkerhet och bristande tillit till andra människor. Den analys som OSS gjorde av Hitler kan tillämpas även på Chávez. Det leder till slutsatsen att han bara har två alternativ: Allt eller inget.

På söndag kommer Chávez att förlora stort i valet, ingenting kan ändra det. Frågan är hur han kommer att reagera. En demokrat hade accepterat förlusten. En vanlig diktator hade kanske utropat sig som vinnare och sedan startat gatuvåld under vilket valmaterialet hade kunnat förstöras, så att ingen hade kunnat genomföra en omräkning av rösterna baserat på de pappersutskrifter som det elektroniska valsystemet ändå genererar (jag förutsätter i detta resonemang att oppositionen har rätt och regimen inte kan genomföra valfusk, fast ärligt talat tror jag att regimen kan det). Problemet med den strategin är att hans mandat skulle bli svagt på grund av våldet under valet. En diktator som går för allt eller inget måste tvärtom gå ut som hjälte ur valet.

Hur bli hjälte i ett val man förlorar? Jo, såhär: Man låter utropa sig till segrare. När folket protesterat ett tag startar man en massaker med hjälp av de politiska miliserna, medan mobilnät och internet stängs ner för att inte omvärlden skall märka något. I det läget kommer militären, säkert som amen i kyrkan, att gå ut och ta kontroll över ordningen. En diktatorn närstående, t ex utrikesministern Nicolas Maduro, sänder så ut ett desperat meddelande typ att Chávez har förts bort och att de är på väg att ta honom också. Sedan gömmer de sig i säkert skydd av något elitregemente, typ fallskärmsjägarna i Maracay. Efter att omvärlden har fördömt “militärkuppen” i media och i FNs generalförsamling (där en polare till Chávez är ordförande) så går elitförbandet in och tar presidentpalatset och återinsätter Chávez, med någon lämplig undanflykt. Chávez kommer att framstå som ett offer för en militärkupp, och ingen kommer ens på tanken att ifrågasätta valets legitimitet, eller att kräva en omräkning av rösterna. Allting tyder på att detta är den verkliga strategin: Deras handlingar, deras uttalanden, underrättelseinformation som jag tagit del av, samt inte minst den psykologiska profilen av Chávez.

Det är dags att sluta vara blåögd och agera intelligent för att stoppa ett förestående våld, så att utvecklingen kan återgå till fred, frihet, och demokrati. Det första steget är att rapportera sanningen inifrån Venezuela.