Venezuela i krig med Kuba

Folket i Venezuela tog till gatorna i en fredlig massdemonstration med början den 2 februari. De har mötts med våld från regimtrogna brunskjortor, “colectivos” på spanska. Igår öppnade Nationalgardet eld på fredliga demonstranter i staden Valencia, bara för att de bad dem att INTE göra det. Från många städer har folk talat om för mig att nationalgardisterna har en kubansk brytning. Samtidigt har jag hört från flera familjemedlemmar till nationalgardister att deras anhörige har varit förlagd till förläggningen sedan den 2 februari.

Fredlig protest i Caracas den 18 februari 2013

Detta betyder att nationalgardisterna på gatorna är kubaner, inte venezolaner. Eftersom nationalgardet är en militär styrka (en del av det nationella försvaret) och inte en polisstyrka, så betyder detta att kubanska soldater håller Venezuela ockuperat. Vidare, att de går i strid i fiendens uniformer, vilket är ett brott mot krigets lagar, en Krigsförbrytelse. Till yttermera visso deltar de i Brott mot Mänskligheten i Venezuela.

Kubansk soldat i venezolansk uniform som sköt mot lägenheter i Valencia den 19 februari 2014

I Mérida, en studentstad i bergen, har det varit hårda protester med sammandrabbningar med utdragna skottväxlingar mellan regimens brunskjortor och vanliga småkriminella, som har kommit till undsättning när regimen anfallit protesterande studenter. Vanliga människor kan inte ha skjutvapen, det är förbjudet, men de småkriminella i fattiga “barrios” har hur mycket vapen som helst. Efter den gångna nattens brutala övergrepp har de tagit till gatan över hela landet.

I Mérida igår, 19 februari.

I den andinska delstaten Táchira har protesterna varit ännu starkare. Det var där det började då studenterna protesterade mot bristen på polisskydd på universitetet, där rån är en daglig företeelse. Hela delstaten har protesterat till den grad att all verksamhet har avstannat, och regimen har förlorat kontrollen. Igår fanns varken polis eller nationalgarde på gatorna, men en ny bas håller på att sättas upp och kubanska elitsoldater flögs av allt att döma in med helikopter. De kallas svarta getingar (avispas negras). Rykten talade om en förestående massaker i gryningen, men min kontakt i motståndsrörelsen svarade trotsigt: “Låt dem komma. Vi är beredda,” och idag protesterade folket åter fredligt på gatorna utan tillstymmelse till polis eller militär närvaro.

Idag demonstrerade folket i Táchiras huvudstad San Cristobal ånyo för fred och frihet.

Medan Táchira har förklarat sig “befriat område” sände Kuba igår två flygplan med soldater för att besätta ön Margarita, där igår för första gången blockeringar av vägar orsakade totalt avstannande av verksamheten. Av Venezuelas 24 delstater är det bara 2 som inte har deltagit i allvarliga protester.

Igår sköt nationalgardister med kubansk dialekt en katolsk präst, och misshandlade honom svårt, i delstaten Zulia. Han är indian, och på eftermiddagen höll fyra indianstammar på Guajirahalvön rådslag. Dessa indianer är kända för sin stridslystnad, och spanjorerna lyckades aldrig kuva dem. De har nu anslutit sig till upproret mot den kubanska ockupationen av Venezuela.

För aktuell information rekommenderar jag faceboksidorna som motståndsrörelsen har: www.facebook.com/OperacionLibertad, www.facebook.com/OperationFreedomVenezuela (engelsk), eller www.facebook.com/OLVsvenska (svenska).