Myteriet i Honduras

Idag i La Prensa, tidning i San Pedro Sula, Honduras finns en intervju (på engelska i Miami Herald) med överste Inestroza som var med om att sända Zelaya i exil. Han förklarar bakgrunden. Det mest intressanta är att han ger förklaringen till det mest oförklarliga, varför presidenten sändes iväg utomlands, och vem som gav ordern till det.

Högsta Domstolen hade beordrat militären att samla ihop materialet för den olagligförklarade folkomröstningen. Detta gjordes på natten före, alltså mellan lördagen och söndagen. Då, på natten, tog militärerna gemensamt beslutet på eget bevåg att avlägsna Zelaya från landet. Deras motivation var att om han förblev i landet, även om han arresterades, så skulle det leda till våldsamma upplopp, varvid de skulle bli tvungna att skjuta på landsmän och säkert döda många. För att förhindra blodsspillan sändes han ut ur landet.

Det är alltså förklaringen. En förundersökning har redan inletts. Försvaret är alltså en form av nödvärn, som när besättningen gör myteri på ett skepp för att rädda fartyget.