Zelaya-anhängare kidnappade poliser, gjorde våldsamt motstånd

Igår eftermiddag klockan 16 lokal tid infördes utegångsförbud i Tegucigalpa, men anhängare till den avsatte presidenten Zelaya stannade kvar i strid med beslutet utanför Brasiliens ambassad, där Zelaya uppehöll sig. Ordningsmakten väntade i 12 timmar innan den började verkställa utegångsförbudet, men kl 4 på morgonen idag ingrep de.

Zelaya-anhängarna gjorde då våldsamt motstånt mot tjänsteman, och brände bland annat en polisbil. Enligt uppgift i Tegucigalpa-tidningen El Heraldo sårades två personer. Regeringen har redan igår gjort klart att man håller Zelaya ansvarig för alla skador, eftersom denna från ambassadens tak hetsade folkmassan till uppror med slagord som “Fäderneland, återinsättande eller döden!”

Polisbil bränd av Zelaya-anhängare
Polisbil bränd av Zelaya-anhängare

Uppdatering 11:30 ET: En talesman för säkerhetstjänsten sa enligt CNN att folkmassan hade hållit polispatrullen fången i 2 timmar innan de brände deras polisbil.

Uppdatering 12:40 ET: Regeringen försäkrade för några minuter sedan att man inte kommer att försöka tränga sig in i Brasiliens ambassad för att arrestera Zelaya. Upprorsmakare och deras sympatisörer hade spritt det ryktet.

Uppdatering 13:45 ET: El Heraldo rapporterar att 83 skadade plåstrats om på ett utbildningssjukhus, och att över 200 personer arresterats för att ha trotsat utegångsförbudet i natt. Det rapporteras inte officiellt om några döda, bara rykten om en. Tjugosex lyxbilar runt ambassaden skadades i upploppen inatt, samt en snabbmatsrestaurang. Myndigheterna har nu placerat en bil med högtalare utanför ambassaden, vilken oavbrytet spelar nationalsången.

Artiklar i Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan.

One thought on “Zelaya-anhängare kidnappade poliser, gjorde våldsamt motstånd”

Comments are closed.