Utegångsförbudet i Honduras tillfälligt upphävt

Skapad 11:38, senast uppdaterad 12:38 ET: Pratade just med en bekant i Honduras per mobiltelefon. Utegångsförbudet är tillfälligt upphävt (från 10 till 17 lokal tid, 12 till 19 ET) så att folk kan köpa mat. Själv satt hon fast i en kö till en bensinstation som hade fått slut på bensin. Zelaya-anhängare (eller mera sannolikt vanliga kriminella gäng som utger sig för att vara Zelaya-anhängare för att få utländsk sympati) hade dock plundrat mataffärer under utegångsförbudet.

Den plundrade mataffären Despensa Familiar i Tegucigalpa.
Den plundrade mataffären Despensa Familiar i Tegucigalpa.

Det finns rykten (från TV-nyheterna) om att två plan med venezolanska soldater hade landat i Nicaruagua efter att ha förvägrats landningstillstånd i El Salvador. Folk börjar dock bli luttrade på dessa rykten och många tar dem med en axelryckning, avfärdar dem som en del av Chávez psykologiska krigföring. (Uppdatering 16:16 ET: Försvarsministern avvisar nu dessa rykten som oansvariga, spridda av media som är pro-Zelaya enbart för att skapa oro.)

Kriminella tar inte hänsyn till utegångsförbudet. Flera ligamedlemmar har dött under de senaste dagarna under utövande av sin olagliga verksamhet.

PS till DN, SvD, och TT: De som lämnade ambassaden bussades hem. De tilläts inte att bara gå ut på stan igår eftersom undantagstillstånd rådde. Se blogg. Vidare, det är inte ett “nytt val”. Det är det av grundlagen fastlagda och sedan länge förberedda valet, som enligt grundlagen Zelaya (eller Micheletti) inte får ställa upp i. Tidningens formulering förefaller vara medvetet missvisande och väcker misstanke om avsiktlig manipulation av läsarna. Snälla redaktörn, säg att det inte är fallet! (Här är stycket i DN: “Micheletti hade natten till onsdagen svensk tid öppnat för samtal med sin maktrival – men bara om Zelaya accepterar det nya val som planeras till den 29 november och som den störtade ledaren inte får ställa upp i.”)