Brasilien bryter mot folkrätten, Zelaya fast

Som vanligt var det en lärorik show på Miami-programmet A Mano Limpia, från America TV, ikväll. En lång telefonintervju med Roberto Micheletti följdes av en studiodebatt. Den som kan spanska kan se programmet online om 24 timmar.

Det intressantaste för mig var uttalandena av den chilenska fd ambassadören om att Brasilien bryter mot flera internationella konventioner när man tillåter att Zelaya gör uttalanden från deras ambassad i Honduras. Dels intervjuer inifrån (vilka även visades på programmet), men långt värre var förstås att man tillät Zelaya att hetsa upp en folkmassa på ca 5000 personer från ambassadens tak via megafon.

Denna upphetsade pöbel gick sedan bärsärkagång på bilar, affärer och privata bostäder runt ambassaden, innan ordningsmakten satte stopp för vandalismen. En eller möjligen två personer ur pöbeln fick sätta livet till.

Micheletti hade tidigare varnat att Zelaya skulle hållas ansvarig för vad som hände, men sanningen är att Brasilien rent folkrättsligt är minst lika ansvarigt. En gäst från Brasilien sa att utrikesdepartementet i Brasilia inte längre är i kontroll över utrikespolitiken, utan en i presidentpalatset, en personlig vän till Hugo Chávez i Venezuela.

Det har föreslagits tidigare att Zelaya skulle kunna lämna Honduras igen under ett så kallat “salvoconducto”, alltså fri lejd. Problemet med detta, påpekade ambassadören, är att Brasilien då måste be Honduras godkänna dokumentet, vilket innebär att man implicit erkänner regimen. Detta sätter Brasilien och Zelaya i en rävsax – de har ingen annan väg ut, det finns inget annat “end game”, än att erkänna regimen. Eller besegra den militärt.

En honduransk gäst förklarade att den så kallade moståndsrörelsen till största delen består av ungdomar och ligamedlemmar som får betalt för att gå ut och göra skadegörelse. Denna fortsatte idag med affärer, banker, med mera totalt sönderslagna, plundrade och vandaliserade i Tegucigalpa. En kortvarig kalabalik utbröt även i San Pedro Sula, men i resten av landet är läget helt under kontroll, enligt Micheletti. Gårdagens honduranska gäst hade samma sak att säga i frågan: En stor del av de som är på gatorna är ligamedlemmar, “maras”, enligt vad hon själv observerat på plats.

Att Micheletti skulle vilja mörda Zelaya, som den senare påstått, avfärdade den förra som helt absurt.

Uppdatering 2009-09-26 09:08 ET: FNs säkerhetsråd har manat Honduras att “sluta med trakasserierna” utan att säga ett ord om det faktum att Zelaya manade till uppror och högförräderi mot Honduras från taket av den brasilianska ambassaden, vilket är ett flagrant brott mot folkrätten. Det som började som en honduransk inre angelägenhet har växt i styrka till något som riskerar att sätta hela världen i brand, och att göra FN irrelevant; ja, värre, det verkar som om FN orsakar snarare än hindrar denna konflikt.

2 thoughts on “Brasilien bryter mot folkrätten, Zelaya fast”

  1. Miami Herald 23/9:
    Man torterar mig, säger Zelaya
    Det är nu 89 dagar sedan Manuel blev utsparkad. Han “sover på stolar”, och han hävdar att han har ont i halsen av giftgas, och att “israeliska legosoldater” torterar honom med högfrekvent strålning…

    …Zelaya, 56, är på (braslianska) ambassaden med sin familj och andra supporters, utan klädombyte eller tandkräm. El och vatten finns igen, och FN har kommit med lite mat. Foton visade Zelaya med sin cowboyhatt över ansiktet, när han tog en sovstund på några stolar han ställt ihop …

  2. Aldrig har splittingen varit tydligare i det tidningshuset. De ger förutom engelskspråkiga Miami Herald också ut spanskspråkiga El Nuevo Herald. De har diametralt motsatt uppfattning i många frågor, så även i denna. Jfr http://www.elnuevoherald.com/opinion/story/550628.html Det motsvarar de två huvudgrupperna av folk i Miami, vilken gått från att från början ha varit en stad av förrymda slavar till att bli en judisk stad till en latinamerikansk stad, fortfarande dominerad av kubaner men med en stor minoritet från Honduras och Nicaragua. Latinos i Miami är nästan enhälligt på Honduras sida. Samma splittring ser vi också i hela USA – demokrater för Zelaya, republikaner för Honduras (ingen är för eller emot Micheletti, utan sympatierna är för Zelaya, brottslingen, eller Honduras, staten).

Comments are closed.