Stor demonstration mot Zelaya i Tegus

En stor demonstration mot Zelaya hölls idag i Tegucigalpa, Honduras huvudstad. Under parollen “Ja till självbestämmande, nej till inblandning” samlades 20.000 honduraner framför FN-byggnaden, i en manifestation organiserad av Union Civica Democratica. Budskapet var att omvärlden ska lämna Honduras att sköta sina egna inre angelägneheter själva, enligt sina egna lagar, med sina egna demokratiska institutioner.

På den handskrivna skylten står det "From Honduras to the World, we don't want Zelaya back"
På den handskrivna skylten står det "From Honduras to the World, we don't want Zelaya back"

En delegation från OAS är på väg till landet, och EUs ambassadörer kommer att återvända.

Obekräftade rykten i huvudstaden säger att det var USA som flög in Zelaya med en militärhelikopter från Guatemala till Palmerola-basen, och att en affärsman gav honom skjuts i sin skottsäkra bil till Brasiliens ambassad. Det uppges vidare att det var en nära släktning till ägaren av tidningen El Tiempo som gjorde detta. Chavez säger däremot att färden helt gick till lands. Uppdatering 2009-09-29: Uppgifter i den spanska tidningen La Nacion att Yani Rosenthal (vars far Jaime äger El Tiempo, se nedan) var inblandad har tillbakavisats från flera håll. Underrättelsetjänsten skall enligt uppgift veta vilken sampedransk affärsman det var som lånade ut sin skottsäkra bil, men det var inte någon av dessa, och ingen annan heller som varit inblandad i politik.

Att en länk till El Tiempo pekas ut kan bero på ont blod. Tidningen har gjort sig känd som varande mot strömmen i Honduras, genom att kalla maktskiftet för “statskupp” och upprepa obekräftade uppgifter om övergrepp och dylikt från den så kallade motståndsrörelsen. Här är en typisk, kraftigt vinklad artikel i vilken grova lögner från Zelaya får stå helt oemotsagda.

Det sägs också att denne tidningsägare hade anledning att vilja ha Zelaya tillbaka, eftersom han blivit utlovad posten som ordförande i grundlagsförsamlingen, vilket naturligtvis skulle ha gett honom enastående befogenheter.