Ingen kupp i Honduras säger expert i USAs kongress

En juridisk expert vid USAs kongressbibliotek, Norma C. Gutiérrez, har studerat händelseförloppet kring avsättandet av president Manuel Zelaya, och lagarna i Honduras, och funnit att det gick lagligt till. Det var alltså inte en statskupp. Här är rapporten, rykande färsk.

Den avgörande punkten formuleras såhär: “Available sources indicate that the judicial and legislative branches applied constitutional and statutory law in the case against President Zelaya in a manner that was judged by the Honduran authorities from both branches of the government to be in accordance with the Honduran legal system.” I översättning, “Tillgängligt källmaterial visar att de rättsskipande och lagstiftande statsmakterna tillämpade grundlagen och andra lagar i fallet med president Zelaya på ett sätt som de honduranska myndigheterna från bägge statsmakterna bedömde vara i enlighet med det honduranska juridiska systemet.” Eller i klartext, det var ingen statskupp.

Det skall påpekas att medan det var lagligt att avsätta president Zelaya så var det naturligtvis olagligt att landsförvisa medborgaren Zelaya.

En randanmärkning, bara: Det dekret PCM-19-2009 som nämns på sidan 3 är daterat 25 juni, inte 26 maj. Här är det, skannat.

Erik de la Riguera i DN fortsätter dock skamlöst att kalla det en kupp utan att så mycket som med ett ord nämna gårdagens stora händelse för alla som följer Honduras på nära håll: Rapporten. Att han har grumliga värderingar framgår också av vad han skriver om Chávez, ‘Även i Honduras … förväxlas denna nya variant av demokratisk socialism ofta med ”kommunism”’. Han underlåter att upplysa läsarna att “demokratisk socilism” är kod för att avskaffa den konstitutionella demokratin och dess institutioner till förmån för envälde och gatans makt, och att Chávez nationaliserar hej vilt och stänger media som är regimkritiska. Flamman har skrivit i positiva ordalag om denna plan vars slutmål är i allt utom namnet samma som läget på Kuba nu.

Om Honduras i SvD

5 thoughts on “Ingen kupp i Honduras säger expert i USAs kongress”

 1. Ja men om en amerikansk “expert” uttalar sig, då så. Om jag inte missminner mig var herr Myrdal “expert” på Kambodja på 70-talet. Att tvinga bort en demokratiskt vald ledare med vapenmakt kommer alltid att definieras som statskupp.

  1. Det är sådana som tänker som du som gör sådana som Adolf Hitler möjliga.
   Du har fel i sak. Zelaya tvingades inte bort med vapenmakt. Hade det varit fallet skulle det ha varit en statskupp, men dina fakta är fel.
   Du kan heller inte likställa en fri opinionsbildare som Myrdal med en sakkunnig i ett ledande västlands lagstiftande församling. Gutiérrez är långt ifrån den första att göra denna analys, inte ens den första juridiska experten, men hon är den första som är kopplad till en ledande demokratis grundlagsmässiga institutioner. Det är dessa institutioner som gör skillnaden mellan en demokrati endast till namnet, som Venezuela, och en reell demokrati, som Sverige, USA och Honduras.

 2. En kommentator hos La Gringa’s Blogicito tipsar om bästa informations-sammandraget om krisen i Honduras jag sett – “The Background, Myths, and Ironies of the Current Political Situation in Honduras”, utgiven hos Fundação Armando Alvares Penteado (FAAP), en högskola i São Paulo.

  24 sidor PDF på engelska, daterat 21 september, ingen kompakt text utan överskådliga sammandrag. Författaren är från Honduras. Han stöder Micheletti-regeringen och talar om Honduras folk som “vi”.
  Länk här.

Comments are closed.