Carter blandar sig i efter Obamas klanterier

Urspunglig text 14:37 ET: Nu har den förre amerikanske presidenten Jimmy Carter börjat blanda sig i problemet med Honduras. Han ringde president Micheletti och föreslog ett nytt besök av Costa Ricas president Oscar Arias. Micheletti förslog att även Panamas vicepresident Juan Carlos Varela skulle komma med.

Carter lovade sända en medarbetare till Honduras för att få reda på mera om omständigheterna kring maktskiftet den 28 juni. En inbjudan har sänts till Carter-centret att sända valövervakare, vilken kommer att behandlas, enligt den fd presidenten. Micheletti gjorde enligt egen utsaga klart att valet är det honduranska folkets rättighet, och ingenting kan få Honduras att inställa valet. Att FN beslutat dra in sin tekniska hjälp har ingen betydelse. Den oberoende valmyndigheten, TSE, har uttalat att händelserna den 28 juni inte har någonting att skaffa med valet, och att de på intet vis inverkar på valets planering eller genomförande.

Igår kväll på A Mano Limpia (se online, på spanska) intervjuades Otto Reich, vilken berättade att han hade samtalat med funktionärer i den nuvarande nordamerikanska administrationen för att försöka förstå varför de gör som de gör vad gäller Honduras. Han sade att det finns diplomater i utrikesdepartementet som är mycket frustrerade, och som inser att det är totalt fel politik som förs, men att tre stycken icke namngivna ideologigskt drivna funktionärer på mellannivå i Vita Huset kör över UDs experter.

Det är tragiskt att återigen USA har en administration där ideologi går före fakta, och unga spolingar i Vita Huset kan köra över gamla rävar i departementen. Systemet med en parallell struktur, i vilken ministrarna har mindre inflytande över presidentens politik än hans pryo-elever typ, är absurd. Ack, min son, om du blott visste med hur lite vishet USA styrs!

Uppdatering 14:42 ET: Oscar Arias meddelar nu att han inte tänker åka till Honduras “just nu”, och tillade, “Roberto Micheletti sa att han ville att jag åkte med Jimmy Carter. Jag pratade med president Carter, och sa till honom att jag inte ville åka just nu, och att han inte häller borde åka.”

One thought on “Carter blandar sig i efter Obamas klanterier”

Comments are closed.