Zelaya vår tids Quisling

Manuel Zelaya har blivit vår tids Vidkunn Quisling. Han har sålt sitt land till en utländsk diktator för 30 silverpenningar. Eller mera precist, för tiotals miljoner amerikanska dollar.

Han står nu som ansvarig för en pöbel som plundrar, förstör, terroriserar, och nu också – enligt obekräftade uppgifter som sägs härröra från bårhuset – mördar vanliga människor i parti och minut. Närmare bestämt samtliga 9 personer i en minibuss.

Många av de så kallade Zelaya-supportrarna i den så kallade motståndsrörelsen är ditskickade stormtrupper från Venezuela.
Många av de så kallade Zelaya-supportrarna i den så kallade motståndsrörelsen är ditskickade stormtrupper från Venezuela.

De gör detta för att pressa omvärlden att intervenera. Vem skulle det vara som skulle ingripa? Venezuela, om ingen frivillig stiger fram. Strategin är helt klart att få världssamfundet genom FN att se sig tvingat att ingripa militärt, och om ingen annan vill ta på sig “uppoffringen” får Venezuela “rädda” situationen tillsammans med sina allierade på yttersta vänsterkanten: sandinisterna i Nicaragua, FMLN i El Salvador, kommunisterna på Kuba – samtliga gamla gerillor som på så sätt kan sätta in Zelaya och kasta ut grundlagen. Kalkylen är att FN skall vara så in i röda blåögda att de inte skall förstå att alltihop är Chávez plan från början till slut. Och än så länge verkar det fungera.

Chávez börjar bli desperat nu. Hans drag att sända in Zelaya för att mana till uppror från Brasilianska ambassadens tak gick ju inte så bra. Nu är Zelaya fast där och inte en speciellt användbar pjäs för honom i det fortsatta partiet. Därför tar han nu, av uppgifterna att döma, till öppet och oprovocerat våld. Det är det enda som återstår, och det är helt i linje med vad gästerna på programmet A Mano Limpia igår förutspådde.

Att en sakkunnig på USAs kongressbibliotek skrivit en rapport som säger att det inte var en kupp, en rapport som släpptes igår em, är inte bra för Chávez. Det gäller nu för honom att med alla till buds stående medel få medias uppmärksamhet någon annan stans.

Har inte herrarna och damerna i Stockholm uppmärksammat Chávez köp av medeldistansrobotar från Ryssland, och prat om att skaffa nukleär teknologi som är “lika fredlig som Irans”? Är det ingen som följer med vad som händer utanför ankdammen?

De som styr USAs utrikespolitik saknar av allt att döma “adult supervision”, och de riskerar att sätta världen i brand på grund av det. Att EUs utrikespolitik tydligen också är totalt inkompetent gör inte saken bättre. Det är som 1930-talet om igen. Gud hjälpe.

One thought on “Zelaya vår tids Quisling”

Comments are closed.