Zelaya inte intresserad av att återinsättas

Den avsatte honduranske presidenten Manuel Zelaya sa till presidentkandidaterna, vilka han träffade i förrgår, att han själv inte är intresserad av att återvända som president, men att han är tvingad av internationella påtryckningar.

En källa, som nu befinner sig på hemlig ort, som jobbade åt Zelaya i början av presidentperioden har avslöjat till undertecknad att Zelaya tog emot ungefär $10 miljoner i bidrag från Sydamerika till sin presidentvalskampanj. När han betalade tillbaka pengarna kom de omedelbart i retur; de hade köpt presidenten, och med detta markerade de att de förväntade sig att han skulle göra dem till viljes.

Det är därför förhandlingarna är låsta. Zelaya har inte mandat att förhandla om presidentposten. När han säger “återinsättning eller döden” så skall det nog tolkas som det ultimatum han själv har fått från Sydamerika.

Att FN ställer sig på fel sida är tragiskt. Världsorganisationen är i färd med att sätta världen i brand, just det den skulle förhindra. Om inte ledande länders media och utrikespolitik mycket snart börjar få upp ögonen för vad som verkligen sker, så kan detta vara början på slutet för FN som verktyg för freden. Spiken i kistan vore om säkerhetsrådet tog beslut om tvingande åtgärder, som Chávez vill.

One thought on “Zelaya inte intresserad av att återinsättas”

Comments are closed.