Honduras sätter hårt mot hårt diplomatiskt

Honduras lämnade 10 dagar för Brasilien att definiera vilken status Manuel Zelaya har, det vill säga om han kommer att ges politisk asyl av Brasilien eller ej. Brasilien har svarat att de accepterar inga ultimatum från en “kuppregim”.

Honduras meddelar nu att den diplomatiska statusen för Brasiliens ambassad kommer att upphöra om 10 dagar, om inte Zelayas status har definierats dessförinnan. Dock, av artighet kommer man inte att invadera lokalerna, tillägger utrikesminister Carlos López Conteras.

Man har också begärt att Spanien, Mexiko, Argentina och Venezuela avlägsnar sina länders flaggor, plakat och dylikt från ambassaderna. De länder som unilateralt har brutit de diplomatiska förbindelserna med Honduras tillåts inte att sända nya ambassadörer utan att börja från början igen med ackreditering. De diplomater som fortfarande finns i Honduras måste lämna in sina papper på nytt. Se dokument nedan.

Påbudet från utrikesministeriet.
Påbudet från utrikesministeriet.

Nittio dagar efter maktskiftet och ett diplomatiskt vakuum går Honduras till diplomatisk offensiv och implementerar de diplomatiska protokollen till punkt och pricka.

Diplomater släpptes inte in

Idag kom en delegation från OAS, en förtrupp på fem diplomater, till Tegucigalpas flygplats. Fyra av dem, 2 spanjorer, en colombian och en från USA släpptes inte in i landet. Endast en chilensk diplomat stannade kvar.

Anledningen till att de fick resa ut igen, fyra av dem till Costa Rica, var att de kom på diplomatpass från länder som har brutit de diplomatiska förbindelserna med Honduras. I fredags hade Micheletti-regimen meddelat de länder som inte erkänner interimsregimen så att dessa skulle kunna påbörja proceduren för att åter sända diplomater till Honduras.

Det är naturligtvis helt korrekt agerat av Honduras, och nödvändigt, efter att Brasilien har börjat använda sin ambassad som bas för att starta ett uppror i landet. Hur man analyserar läget beror på hur man ser på maktskiftet.

  • Från Brasiliens synpunkt är deras agerande lagligt eftersom de betraktar maktskiftet som en statskupp.
  • Från Honduras synpunkt begår Zelaya högförräderi ytterligare en gång, och med stöd av Brasilien denna gång.

Ingen kan kritisera Honduras för att avvisa diplomater som inte erkänner regimen, eftersom dessa måste agera för att kullkasta regimen utifrån det synsätt deras arbetsgivare har.

För att de skall släppas in behövs som minimum ett dokument som ger fri lejd, ett salvoconducto, men även det innebär ett implicit erkännande av interimsregimen eftersom de måste begära det av denna. Efter att det begärt det dokumentet kan de inte längre agera som Brasilien gör.

Skuggregering

Det rapporteras i Honduras om rykten att Zelaya tänker sätta upp en skuggregering med sina gamla ministrar och departementschefer. Under dagen idag väntades fd utrikesminister Patricia Rodas, fd “comisionado presidencial” Arístides Mejía, fd presidentminister Enrique Flores, fd GD för Enee (motsvarar ungefär Vattenfall) Rixi Moncada och fd finansminister Rebeca Santos.

Flera av dessa har häktningsorder utfärdade på grund av korruption. Om de kommer till landet arresteras de. Enligt ryktena skulle utländska bidrag som frysts kanaliseras till denna skuggregering, som finge drivas från Brasiliens ambassad. Analytiker i Honduras anser inte att detta skull ändra något, även om det lyckades. Rodas var heller inte på det plan ryktet pekat ut.

One thought on “Honduras sätter hårt mot hårt diplomatiskt”

Comments are closed.