Honduras drar in visum för amerikanska diplomater

Honduras av folkkongressen utsedde president Roberto Micheletti bekräftade att de har beslutat att återkalla diplomatvisa från USA-diplomater. Detta är en reaktion mot att USA har återkallat diplomatvisa från fyra honduraner, nämligen försvarsministern Adolfo Sevilla, kongressens talman Alfredo Saavedra, ombudsmannen för mänskliga rättigheter Ramón Custodio, samt Tomás Arita Valle, domare i högsta domstolen. Custodio bidrog genom sin myndighetsutövning aktivt till att offentliggöra fd president Manuel Zelayas brott mot grundlagen, och Arita skrev under hans arresteringsorder.

“Det är vår rättighet för detta är vårt land… och det är inte möjligt att någon, hur mäktiga de än är, kommer och talar om för oss vad vi skall göra eller förödmjukar oss”, underströk Micheletti.

Samtidigt rapporteras från Nicaragua allt kraftigare kritik mot Zelaya, och mot landets president Daniel Ortega som spenderar stora summor på honom. Kritiken kommer från oppositionspolitiker, näringsliv, och media, men även från Ortega närstående politiker. Zelaya har nu uppehållit sig vid gränsen mot Honduras i över en vecka, vilket lett till mångmiljonförluster i handeln. Det har uppskattats att Honduras har förlorat 4 miljoner dollar, och Nicaragua 8 miljoner.