Chávez räddade Honduras, säger affärsman

Det var Chavez själv som räddade Honduras från diktatur, säger en ledande affärsman. När högsta domstolen och kongressen motsatte sig Zelayas planer tidigare i år så hade Zelaya stöd av huvuddelen av befolkningen. Hans positiva siffror var 73%, de högsta någon Latinamerikansk president haft i sitt tredje år, då riksåklagaren begärde presidenten häktad.

Som bekant uppsökte en bekant Zelaya, som då skrev en avskedsansökan, men dagen efter ångrade han sig och tog med våld det av domstolen beslagtagna valmaterialet, i spetsen för en pöbel. Samma dag hotade Chavez att anfalla Honduras om inte omröstningen genomfördes.

Detta hot från Chavez var den kalldusch som väckte honduranerna, säger nu affärsmannen. Efter avsättandet tyckte endast 28% att det var fel gjort. Nästan 50% av befolkningen verkar ha ändrat uppfattning om Zelaya inom loppet av en vecka drygt.

Chavez är mycket illa omtyckt i Honduras efter att han förolämpade dem vid sitt besök i landet. Att han finansierade Zelaya efter avsättandet, och fortsatte prata för honom, fick Zelayas popularitet att falla ytterligare. Så småningom förstod de vilken PR-katastrof det var och Chavez slutade helt att associera sig med Zelaya.

Det betyder dock inte att kopplingen är borta. Som rapporterats här tidigare är det inte Zelaya själv som ligger bakom kravet att han återinsätts. Han måste, för han står i skuld till Chavez, till tonen av 400 miljoner dollar enligt vad han själv uppgivit till min sagesman.

“Återinsättning eller döden” som Zelaya sa till sina anhängare. Min gissing är att han syftade på sig själv.

När Zelaya stoppades hade Honduras demokrati bara timmar kvar att leva, enligt affärsmannen. Valresultatet var redan inprogrammerat, nyheten var redan bandad, media var på plats beredda att sända det, och Zelaya planerade enligt uppgift att omedelbart gå vidare och röja undan sina motståndare, nämligen de övriga statsmakterna. Den som planerade göra statskupp den 28 juni var Zelaya själv,* men den stoppades.

Men vad händer nu? Faran är naturligtvis inte över, och landets säkerhetstjänst är på högsta vakt.

Presidentkandidaterna från de två ledande partierna, liberalerna och nationalisterna, har bägge tidigare i år uttalat sig för att ändra grundlagen på laglig väg. Som motiv anger de de problem som landet står inför, men däremot inte vad i grundlagen som skulle vara den bakomliggande orsaken. Kopplingen saknas i deras retorik. De övriga två seriösa kandidaterna, en socialdemokrat och en kristdemokrat, har däremot en mera rakryggad hållning enligt många i Honduras, därför att de fokuserar på de reella problemen och inte på dimridåer om grundlagen. De sista två kandidaterna, en vänsterpartist och en oberoende, har hotat bojkotta valet om inte Zelaya återinsätts.

* I Latinamerika kallas det auto-golpe, alltså att göra sig själv till envåldshärskare.

One thought on “Chávez räddade Honduras, säger affärsman”

 1. En blog under “the Narcosphere” (!) har hela tiden sedan juni talat för Zelaya’s sak, och tidigare haft en hel del information, inte bara upprördhet. Nu tippar det över mot outspädd upprördhet.

  Så t.ex. när man skriver om hur John Kerry (D-Mass.), USA-senatens “Foreign Relations Committee Chairman”, vägrade låta senator Jim DeMint (R-South Carolina) resa till Honduras tillsammans med tre andra kongressmän, för att informera sig om vad som hänt och vad som kan väntas ske. (Resa och ta upp kostnaderna på en reseräkning, alltså.)

  Den saken har ordnat upp sig nu. Och det fanns en bakgrund också, förstås. Men grundproblemet var, erkänner även Washington Post, “den djupa fiendskap som har uppkommit i kongressen i fråga om Obama’s politik mot Honduras” sedan i juni.

  Narcosphere har nu återgått till att låta som vanligt, på den kanten, när man skriver om DeMint: “Vilken dj-a lipsill. Om du inte tål något, Jimmy, ska du inte gå ut på planen och försöka trycka till andra. Fint att se Kerry slå DeMint på arslet med en välplacerad karma-laddad smäll”…

  Jag har från början försökt följa händelserna i Honduras, för den större omgivningens skull. I söder señor Chávez med sin FARC-baserade narco-socialism, och en intensiv vilja att få ALBA-staterna att bli fler. Och i norr en oerfaren, helt oprövad president, som tycks vilja tro att man kan klara upp världens alla problem genom att tala vänligt till sina motståndare och le mot dem.

  Men Honduras verkar kunna klara sig. Deo gratias.

Comments are closed.