Honduras demokrati på väg att segra?

Det är nu 99 dagar sedan Manuel Zelaya avlägsnades från presidentposten i Honduras, och Roberto Micheletti sattes in som interimspresident till den 27 januari. Det är 98 dagar sedan FNs generalförsamling röstade 192-0 för att fördöma maktskiftet som en statskupp. Ännu har inget land erkänt den nya regimen. Men inom en vecka kan allt vara över.

Hondudiario skriver idag att OAS* erkänner

 • att problemet bör lösas utifrån Honduras lagar
 • att inte erkänna de allmänna valen skulle strida mot FNs normer

Det markerar en fundamental ändring i attityd. Ännu mera anmärkningsvärt är emellertid vad Hondudiario rapporterar att källor med koppling till USAs UD har sagt:

 • i förhandlingsplanen ingår inte längre att Zelaya skall återinsättas
 • att kalla Zelayas avsättande för statskupp är grundlös desinformation.

Nu går det snabbt med förhandlingarna i Honduras. Efter att först Tyskland, sedan Brasilien, lyssnat på Honduras demokratiska institutioner härom veckan, så kom ketchupeffekten. John Biehl från OAS lyssnade och informerade sina kollegor. En nordamerikansk senator och tre ledamöter från representanthuset besökte Micheletti. Ryktena blir allt fler om en nära förestående förhandlingslösning.

Redan härom dagen rapporterades i Honduras att Adolfo Facussé, ordförande för industriförbundet, har sagt att han förväntade sig att krisen skulle vara över inom en vecka. OAS delegation kommer till Honduras på onsdag.

Idag beslutade regeringen under Micheletti att upphäva undantagslagarna. De antogs den 22 september och publicerades i den officiella tidningen La Gaceta den 26:e. Upphävandet sammanföll med besöket av tre republikanska kongressledamöter från Miami, Florida: Ileana Ros Lehtinen, Lincoln Diaz Balart, och Mario Diaz Balart.

Officiellt har USA under Obama hela tiden strävat efter att återinsätta Zelaya. Den nya politiken är inofficiell, och kan vara baserad på UD snarare än i Vita Huset, att döma av uttalanden gjorda av Otto Reich på A Mano Limpia den 24 september 2009.

Vad får då Zelaya istället? Jo, amnesti för politiska brott, rapporteras det. Korruptionsanklagelser kommer dock att drivas vidare, men ett alternativ kan vara att han får asyl i utlandet, dock inte i Brasilien.

Vidare kommer åtalet mot de som ansvarade för att Zelaya landsförvisades att fortsätta. De som bara exekverade order kommer dock att få amnesti.

OAS utsända, vilka har fått klart för sig att Honduras institutioner har ett “järnhårt försvar” för sin konstitutionalitet, har meddelat till den delegation som anländer på onsdag att krisen handlar om en inre angelägenhet i vilken FN inte får blanda sig i.

De 7 punkterna i förslaget som diskuteras i Washington är, enligt Hondudiario:

 1. Manuel Zelaya och hans anhängare får politisk amnesti.
 2. Andra brott än politiska drivs vidare i respektive instans.
 3. Det ges en option att istället söka politisk asyl, dock inte i Brasilien.
 4. Åtal väcks för de som tillät att Zelaya olagligen utvisades till Costa Rica.
 5. Det ges däremot amnesti för de som fysiskt avlägnsade Zelaya ur landet.
 6. Hjälp till valet ges och resultatet erkänns.
 7. Deklarationen om mänskliga rättigheter ratificeras och respekteras.

*Fotnot: OAS är Organisationen för Amerikanska Stater. Dess ordförande, Insulza, pekas allt mer allmänt ut som den som gjorde en höna av en fjäder genom att agera som ombud åt Hugo Chávez i Venezuela, vilken enligt uppgift – som tidigare nämnts – har finansierat Zelayas valkampanj och kampanj att omvälva statsskicket i Honduras till tonen av 400 miljoner dollar.

Media: DN, SvD, Helsingborgs Dagblad.

Uppdatering 2009-10-06: Spanien har idag nämnts som asylland, baserat på rykten. Sveriges utrikesminister har nu också sagt att krisen inte hotar världsfreden och att det därför är en inre angelägenhet som honduranerna själva får lösa. Det är tydligt att alla pjäser står på plats för de avslutande dragen. Eftersom alla förhandlingar i landet nu förs i det tysta så kan man bara gissa om innehållet. Själv gissar jag att Zelaya inser att slaget är förlorat, och att han mest tänker på sin och familjens säkerhet nu.

5 thoughts on “Honduras demokrati på väg att segra?”

 1. After having cross-posted your blog post about Radio Globo’s anti-semitism, THIS is the comment I get from one of the people loyal to the Berkeley professor, who now has reverted to claim that she answers my blog post, seemingly without having understood the implications of that or what I actually have been saying. (Will post a final reply- in that debate later.)

  About the comment, note especially, point 3 and the final sentence.

  Gabriel, what you are doing in this post is truly reprehensible, and I urge you to take it down.

  * First, you are reporting as fact something posted on the Internet. We know how that sometimes turns out.

  * Second, the alleged statement is by David Romero, not by Manuel Zelaya, but you immediately smear Zelaya simply because Romero is a supporter. In fact, Zelaya issued a very powerful and persuasive statement that clearly shows that he is not anti-Semitic.

  * Third, it’s certainly fair to say that the statement as quoted is anti-Semitic. But under extraordinary stress– remember that the people in the media are living under threat of death– people say things that they would not normally say (indeed, in the statement, Romero supposedly characterizes what he is saying as grotesque). One anti-Semitic statement does not make an anti-Semite, not under these conditions.

  Finally, using charges of anti-Semitism for what are self-evidently political purposes, using an alleged statement by one man to tar an entire movement, is just as unacceptable as anti-Semitism.

  –Charles of Mercury Rising

  My response:

  04 October 2009 06:19
  Gabriel said…

  Charles,

  You are right about the comment regarding Zelaya. I will edit the post and remove that part. (But I must say that Zelaya’s spiel about “Israeli mercenaries” wanting to kill him is..well..rather suspect.) Furthermore, that the “zelayistas” are spraying things like “jews get out” on the walls of Tegucigalpa is something I know for a fact after having been given evidence by my Honduran acquaintance (who IS supporting the “movement” and NOT the Micheletti gov) – even though you’re right in saying this does not make the entire “movement” anti-semitic.

  Ulf Eriksson refers to this recording on YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=Qw-m7qs6P60&feature=player_embedded.

  Stuff posted on the internet can often be very true, such as the recordings of Zelaya conferring with his ministers posted on YouTube in 2007.

  I’m rather perplexed that you would defend anybody saying these things – no matter how “stressful” situations they are in. Being an adherent of Freudian analysis, I have one thing to say: nothing comes out of ones mouth for no reason at all. AND, please give me some evidence that “israeli mercenaries” were behind whatever happened to the Brazilian embassy – Zelaya is clearly using anti-semitism for his own political purposes, which I think is worse than using ALLEGATIONS of anti-semitism for one’s political purposes.

  Gabriel

 2. Diplomater från EU-länder och Brasilien möts idag tisdag (6/10) i Stocholm för att bl.a. diskutera Honduras-krisen och “hur båda sidor [vilka?] kan bidra till en politisk lösning”, säger Deutsche Welle.
  . DW: “Honduras kastades in i politisk kris sedan landets Högsta Domstol gett order om arrestering av Zelaya, för att som det sades vilja illegalt ändra konsitutionen, så att presidenten kan sitta mer än en fyraårs-period. Det militära ingripandet ledde till Centralamerikas första kupp på mer än ett decennium, och sände Zelaya i landsflykt.”
  . Jag: HD och Kongressen ger tillsammans order till militären att arrestera Zelaya för brott mot grundlagen. Och detta kallas kupp…?
  . “Somliga europeiska regeringar, däribland den tyska, tycks inte ha någon egen åsikt alls om det här”, säger Peter Peetz, Honduras-expert vid German Institute of Global and Area Studies, Hamburg. Man har ingen egen kunskap om landet. Man köpte helt enkelt den spanska synen på frågan. [Och spanska regeringen är ‘radikal’, tycker inte alls illa om Chávez.]
  . Svenska UD säger nu att “händelserna i Honduras utgör inte ett hot mot den internationella freden och säkerheten, och man bör följaktligen söka få en ‘honduransk’ lösning på krisen”.
  . EU har dock tidigare sagt att man inte kommer att erkänna valen den 29 november om inte Zelaya återinsätts. EU sänder därför inga observatörer till valet, säger Peetz.

  Utrikesdepartementens expertis finns väl framför allt på personfrågor: “minister NN i det där lustiga landet, hurdan är han? Vad säger han?” I sakfrågorna tycks man däremot till mycket stor del lita på världspressen. Alltså New York Times International — IHT…
  . Tack och lov att det finns bloggar…!

  1. Svenska UDs syn är diplomatisk kod för “vi har ändrat åsikt och kräver inte längre att Zelaya återinsätts”. Genom min källa vet jag att de har nära kontakt med UD i USA, så att de uttrycker sig likadant betyder att de har talat sig samman nu. Det blir ingen återinsättning.

Comments are closed.