Honduras militärchef polisanmäler talmannen i Centralamerikas parlament för ärekränkning

Chefen för Honduras militär, general Romeo Vásquez Velásquez, inlämnade idag en stämningsansökan till åklagarämbetet mot Gloria Oquelí, talman i Centralamerikas parlament (Parlacen), för förtal och ärekränkning.

Stämningen hänför sig till ett uttalande hon gjorde i en intervju den 30 juli 2009, i vilken hon hävdade att Vásquez gav order att “massakrera, mörbulta, bryta ben på och slå blodiga” honduraner, samt att han liksom interimspresidenten gav instruktioner om att “attackera dem som de inte dödade”. I samma intervju hetsade hon till “hat mot general Vásquez Velásquez” och kallade honom “mördare”.

Igår meddelade den centralamerikanska domstolen att Gloria Oquelí hade valts till talman på olagligt sätt. I nästa session avser de honduranska delegaterna begära att parlamentet formellt kritiserar henne (det som på engelska heter censure) för att hon inte agerade opartiskt utan helhjärtat tog ställning för Manuel Zelaya efter att han avlägsnats av Honduras lagstiftande och dömande församlingar.

I andra nyheter meddelas att Spaniens representant i OAS hotade Honduras med att Spanien tar över som ordförandeland i EU efter årsskiftet, och de kommer att kräva att Zelaya återinsätts. Ett block av länder i EU under ledning av Tyskland, Frankrike och Italien anser dock att den spanske diplomaten överskred sina befogenheter och rekommenderade Honduras att strunta i honom. Dessa tre länder kommer att fortsätta med sitt bistånd till Honduras.

En plan som har föreslagits i denna grupp är att Micheletti skall avgå men att Zelaya inte skall återinsättas. Tysklands utrikesminister skall ha godkänt idén, men med den skillnaden att Zelaya skulle återinsättas nominellt för en dag eller så, för att ge valet trovärdighet.

Personligen måste jag säga att jag inte förstår hur Zelaya skulle kunna bidra med trovärdighet. När han flögs ut ur landet den 28 juni, iförd normala kläder och med en kabinväska i handen för övrigt, så hade han ännu inte gett valmyndigheten ett rött öre för att arrangera valet. I nio månader gick landet utan budget (och trots det saknades det flera miljarder kronor när Micheletti tog över finanserna, och inom en vecka fick igenom en budget).

Hur svårt kan det vara att lägga ihop 2 och 2?

 1. Zelaya spenderade inga pengar på valet
 2. men hundratals miljoner på en konstituerande grundlagsförsamling
 3. Zelayas anhängare vill inte att valet hålls
 4. men att en konstituerande grundlagsförsamling tillsätts

Kan det sägas tydligare? Zelaya vill inte att valet hålls! Det är därför han är så oresonlig. Det är därför han säger att om han inte återinsätts senast den 15 oktober så kan inte valet hållas. Han vill ju för böveln inte ha något val. De som inte förstår det måste ha knäck i öronen – eller längre in.

Att använda Zelaya som symbol för att valet går rätt tll är som att låta räven vakta hönshuset (och förresten är det inte alls säkert att han alls vann förra valet, men det är en annan historia).

2 thoughts on “Honduras militärchef polisanmäler talmannen i Centralamerikas parlament för ärekränkning”

 1. I Wall Street Journal idag 10 okt skriver senator Jim Demint (R-S.C.) om sitt besök nyss i Honduras. Bl.a. detta:
  . “Under en dag fylld med möten träffade jag bara en person i Honduras som motsatte sig Zelayas avsättning, som önskar få tillbaka honom, och som helt obegripligt menar att valen nu i november inte är lagliga: Amerikanske ambassadören Hugo Llorens.
  . “När jag frågade ambassadör Llorens varför USA:s regering envisas med att kalla det, som för hela landet ter sig som en grundlagsenlig avsättning av Zelaya, för en “kupp”, uppmanade han mig att läsa den juridiska PM som State Department’s toppjurist Harold Koh skrivit. Nu råkar det vara så att jag bett att få läsa herr Koh’s rapport både före och efter min resa, men alla önskemål om att så få den offentliggjord har avvisats.
  . “Den enda grundliga granskningen hittills — utförd av en erfaren analytiker vid Law Library of Congress — bekräftar att det var lagligt och grundlagsenligt att avsätta Zelaya. Den kan läsas här.”

  Två kortare texter med anknytning till Demint’s artikel finns hos National Review’s blogg “The Corner” idag, här och här.

  1. Hmm, tror det vore bra om vi alla frågar “Varför vill inte USA att det skall hållas val i Honduras?” Tyvärr visar historien att USA ofta ställt sig på diktaturers sida mot demokratier. Tyvärr verkar inte Obama skilja sig från sina föregångare på den punkten.

Comments are closed.