Flammans Dick Emanuelsson krigshetsare

En av få reportrar som finns på plats bland den grupp om 300 eller så anarkister som samlats i södra Honduras, där de blivit fast på väg till gränsen, är svensken Dick Emanuelsson. Förutom att skriva för Flamman har han en blogg, vilken är mera uttömmande eftersom den är på både svenska och spanska (ingen överlappning, utan olika artiklar på olika språk).

Bland de intressanta saker man kan läsa på spanska är att Dick verkar hysa en djup sympati för den terroriststämplade gerillan FARC i Colombia, och har större förtroende för den och Hugo Chávez än för Colombias och Sveriges regeringar (till exempel när det gäller pansarskotten). Men ännu mera anmärkningsvärda var hans skriverier på svenska den 13 juli, där han uttryckligen sa att Honduras grannländer har rätt att anfalla Honduras (publicerad i Flamman den 16 juli). Så här skrev han:

Topografin i Honduras är alldeles utmärkt för att inleda ett gerillakrig från tre grannländer; Nicaragua, El Salvador och Guatemala. Och den legitima rätten för Honduras’ folk att som sista alternativ med vapnen i hand och med hjälp av broderländernas folk störta den illegala och illegitima diktaturen, är en realitet…” och vidare “För USA är detta ett skräckscenario. Det har via beslutet i OAS sagt att händelserna i Honduras var en statskupp och att den lagligt valde Manuel Zelaya Rosales ska återinsättas på sin post. Om inte OAS och USA vill sätta verkligt tryck bakom detta beslut har folken i medlemsstaterna den legitima rätten att störta juntan.

Att rapportera vad andra säger är en sak, men här är det Dick själv som uttrycker vad han anser: Att grannländerna bör anfalla Honduras militärt. Det är ju för böveln krigshets mot det land han bor i som gäst! Jag är ingen journalist men jag har svårt att föreställa mig att detta omfattas av den journalistiska friheten. Krigshets är ju ett krigsbrott och, om jag förstår saken rätt, straffbart i alla länder.

3 thoughts on “Flammans Dick Emanuelsson krigshetsare”

  1. Dicks diktatorspreferenser fortsätter att framskymta i allsköns skönlitterära verk framställda som intervjuer, till exempel här där han intervjuar en marxist men själv inleder intervjun med att i ett påstående – inte fråga! – slå fast vad han anser. Den lagliga regimen i Honduras kallar han diktatur, och kuppmakaren Zelaya kallar han demokratisk.

  2. Det här var i särsklass den mest förvirrade blogginlägg jag läste på mycket länge.

    1. När jag besökte Honduras efter att jag skrev detta tog en honduran spontant upp samma ämne: Att Dick är en ideologisk ledare för “resistencian”, inte en rapportör. Det är så uppenbart att honduranerna också har märkt det. Så, min gode Anton, om du finner detta förvirrande så kan det bero på att din verklighetsbild är fel.

Comments are closed.