Stalin värre än Hitler

Stalin var värre än Hitler. Den som säger nåt annat är okunnig. Och Gudarna skall veta att det finns många okunniga i världen.

Tänk er Tyskland fyllt med statyer och hyllingsdikter för Hitler på allmänna platser. Så är det med Stalin i dagens Ryssland.

I kalla siffror hade Stalin livet av långt fler oskyldiga än Hitler hade. Han utrotade alla självägande bönder.

Min farfar, Knut “Attarparn” Nilsson, besökte Sovjetunionen vårvintern 1933 på inbjudan av Stalin, tillsammans med ett flertal utländska gäster. De förevisades bland annat en kolchos, en storbruksfarm, i Ukraina. Där fanns moderna maskiner, traktorer och plogar. De flesta gästerna var kommunister med arbetarbakgrund. Men min farfar var en småbrukare från Halland, så han förstod att de som använde maskinerna inte visste något om jordbruk: De hade inte ställt in plogen utan släpade den ovanpå jorden. Han gick fram och ställde in den så att den började plöja. Då erbjöd de honom att stanna kvar och jobba där. Han tackade för erbjudandet och sa att om han bara fick en liten täppa att själv odla grönsaker och så på, så kunde han väl bo där. Men se det gick inte för sig.

Hans slutsats av detta besök var att det inte fanns några bönder kvar i Ukraina. Om det inte fanns en enda kompetent bonde ens på den finaste mönsterfarm, och de inte tillåter något privat jordbruk, ja då måste ju bönderna vara ur livet. Först sextio år senare erkände Sovjetunionen, vid sitt sönderfall, att alla bönder hade mördats. Det var långt fler än de som dog i förintelsen.

Attarparn höll ihop med en annan av de utländska gästerna. Vid ett tillfälle anmälde de båda att de var sjuka, och ämnade stanna på hotellet istället för att åka på dagens utflykt. Farfar knöt ihop lakan och klättrade ut genom fönstret, för att se sig om på egen hand. Då såg han att allt de förevisats var kulisser, vilka han kallade Potemkinkulisser med referens till den ryska historien.

Kvällen före hemresan bjöds alla gästerna på en middag i Kreml, med Stalin. Attarparn hade fått en avskild bordsplacering, men hans vän satt nära politruckerna. Eftersom Attarparn kunde lite ryska (från då han bodde i rysktalande delen av Alaska), beslöt de att byta plats, i hopp om att farfar skulle kunna höra vad de pratade om. Mitt i middagen blev det stor uppståndelse hos hans vän. Ryssarna hade tydligen förstått att det var fel person, och de tog honom till sjukhus och magpumpade honom.

Den slutsats de drog av detta var att maten hade varit förgiftad. Som bekant försvann både den danska och den bulgariska kommunistpartiledaren spårlöst vid besök hos Stalin i Moskva.

Väl hemkommen köpte Attarparn en T-Ford (en bilmodell han tidigare kört som taxi i Los Angeles) och började köra land och rike runt för att hålla föredrag om “Sanningen om Sovjetunionen”. Det var inte populärt hos kommunisterna, och han utsattes för ett flertal mordförsök innan han bytte ämne och började prata om miljövård och varnade för att valarna höll på att utrotas (han hade jobbat som valfångare i Sydatlanten direkt efter Första Världskriget).

Nu, efter Sovjetunionens sönderfall, så har farfars misstankar besannats att ordern att döda honom kom från Moskva. De försökte slå ihjäl honom, men han hoppade ut genom ett stängt fönster och lyckades värja sig med en rörtång medan bilen rullade igång (den hade ju vevstart). De flyttade bilen så att den stod framför ett stup, i hopp om att han skulle rulla igång den utan att märka något. De sköt mot honom då han körde, men kulan flög igenom kupén utan att träffa honom.

Vid det förstnämnda mordförsöket fick han igång bilen och kunde köra ifrån kommunisterna. Han körde hela natten och kom på morgonen hem till Falkenberg. Där stannade han vid sin vanliga kiosk för att köpa dagens tidning. “L..l..lever du?”, stammade kioskägaren. “Det står i tidningen att du är ihjälslagen!” Så berättade han i alla fall för mig att det gick till, om jag inte missminner mig.

I relativ nutid finns det en svensk kulturpersonlighet som har påstått att Attarparn var nazist. Det var dock inte något som någon i hans familj hade märkt något av. Det hade ju också varit omöjligt för honom att få en inbjudan av Stalin om det hade varit sant, så påståenden är helt absurt. Han var lika mycket mot all auktoritetstro. Kanske hade han tagit intryck av anarkosyndikalisterna i San Diego på det tidiga 20-talet, det internationella fackförbund som hade sin största styrka i tid och rum just där och då. Han var i alla fall skeptisk mot alla organisationer, även partier. Fast det finns ju anledning. Som han brukade säga, “Har du en dollar och femton cent, kan du muta både guvernör och president.”

Att han hade läst Mein Kampf är däremot en annan femma. Det betyder ju inte att han var nazist. Tvärtom, han läste Hitlers program – till skillnad från de flesta – och försökte sedan varna folk för Hitler. Det var ju ingen hemlighet att Hitler hatade judar. Det var bara det att folk inte iddes att ta reda på vad han verkligen planerade göra.

Därmed åter till nutid. Hugo Chávez planer och göranden och låtanden är också allmängods, men svenska “kulturpersonligheter” ids inte ta reda på fakta. Därför kan de helhjärtat stödja FN och USA i att kräva att en bona fide diktator med våld sätts in som president i Honduras, och att den konstitutionella demokratin därmed upphör. Det är samma intellektuella lathet som gjorde förintelsen möjlig, och som gör att många fortfarande ser förintelsen som värre än Stalins mord av bönder i Ukraina.

Media: SvD 5 april 2009, Wikipedia: Kulak.

6 thoughts on “Stalin värre än Hitler”

 1. Stalin var georgier och hette Josif Dzjugasjvili, eller Josif Se Jukkas veli som fritt översatt från georgiska betyder Josef den Jukkas broder. Stalin föddes med en förlossningsskada i vänster arm därav den krökta hållningen i vänster arm. Han var oförmögen till fysiskt arbete och helt beroende av sin omgivning för sin försörjning.

 2. Att man räknar ondska i antalet döda innebär ju ärligt talat inget annat än flathet. Men visst. Varför inte ta upp världssvälten, AIDS-frågan, kaptalismens härjningar runt om i världen, skulle dessa också vara värre än nazityskland?

  1. Bara för att jag inte skrev om annat än antalet döda så betyder det inte att det inte finns andra aspekter som gör Stalin värre än Hitler. Till exempel, Stalins folkmord ägde rum i fredstid och av helt ideologiska skäl, medan Hitlers utfördes under brinnande krig och bara delvis var ideologiskt. Han hade försökt att sända judarna utomlands men ingen ville ta dem. Han hade satt dem i läger. Den slutliga lösningen var just det, den slutliga, inte det första valet som för Stalin.

 3. Hitler räddade oss från Stalin, och Stalin räddade oss från Hitler. Eller, om du har två problem och kan tussa ihop dem..

  Näe, inte riktigt, grundfelet begicks i Versailles. Geopolitiskt ville både herr H och herr S återställa de gränser som rådde före det första vansinnet. Hade man bara insett att vinnarfolket av ett krig måste kunna leva tillsammans med förlorarfolket för att fred skall kunna uppstå så hade herr H aldrig kommit till makten till att börja med. Men rent teknologiskt hade redan tyskland börjat utmana det brittiska imperiet så frestelsen blev för stor. Med en riktig fred istället för Versailles så hade nog också herr S hållit sig på sin kant och haft fullt upp med sitt. Geopolitik är aldrig enkelt eftersom ingen av de inblandade kan avslöja sina långsiktiga intentioner. Ännu mer komplicerat blir det när ett moment av WuTui smyger sig in, alltså det som utgår från logiken att min fiendes fiende är min vän och svaret på frågan vilket då är den största hemlighet som kan föreslås, att vi bara är fiender på låtsas men vänner i hemlighet. Sånt är hart när omöjligt att reda ut, varken när det händer eller efteråt.

 4. Intressant läsning om din farfar. Den som ville se, såg. Men den som inte ville, såg ingenting…

  En intervju med Kateryna Jusjtjenko, Ukrainas presidentfru, i SvD 5 april i år, om Holodomor, Stalins svältmord i Ukraina 1932-33 då 7 – 10 miljoner dog, finns fortfarande tillgänglig på internet.

  Brittiskfödde murveln Walter Duranty var chef för New York Times’ Moskva-kontor 1922 – 1936. Han förnekade Holodomor totalt. Malcolm Muggeridge som då var Moskva-korrespondent för Guardian kallade honom “den störste lögnare jag mött inom journalistiken”.

  Ukraina på 30-talet… Hur många i Sverige har en aning om det som hände då?

 5. Jag gillar Stalin. Han och Röda armén krossade Nazi-Tyskland. Hur kan man glömma bort det?

Comments are closed.