Ingen valbojkott i Honduras

Vänsterpartiet i Honduras, UD, har nu beslutat att inte dra sig tillbaka från valet, efter att i nästan 5 månader ha haft som linje att bojkotta det. Droppen var när man insåg att partiet skulle upphöra om man bojkottade valet.

Idag upphör valkampanjen. Den sista veckan är fredad. Nästa söndag går honduranerna till valurnorna. Utdelning av de nödvändiga ID-handlingarna pågår fortfarande, även här i USA. Eftersom ambassader och konsulat inte kan användas (då USA inte erkänner den nuvarande ledningen för Honduras) så används andra lokaler.

En notis jag hörde i Honduras var att man nu vet effekten av den höjning av minimilönen som Zelaya genomförde. Det ledde till att 180 tusen personer förlorade jobbet, enligt TV-nyheterna. Chockhöjningen ledde till att många anställda skulle fått mer i lön än vad företagets ägare tog ut själva. Rykten säger att många stora arbetsgivare endast undvikit avskedanden genom att tvinga de anställda underteckna dokument att de fått minimilön, fastän de i verkligheten fått betydligt mindre. Valet mellan att leva på ris och bönor eller svälta ihjäl är inte så svårt. Läxan är att en orealistisk nivå på minimilönen inte hjälper någon.