Terrorister spränger bussbomb i Honduras

Zelayatrogna terrorister i Honduras har de senaste veckorna sprängt ett avsevärt antal bomber i landet, men fram tills idag har ingen människa skadats eller dödats av dem. Dagens bomb var placerad på en buss från ett bussbolag som ägs av interimspresidenten, Micheletti. Bussen hade kört från San Pedro Sula till La Ceiba, och då den var nästan framme exploderade den. Den utlöstes av en mobiltelefon. En brand utbröt som förstörde bussen. Ytterligare en bomb fanns i en resväska, men den exploderade inte.

En kvinna skadades då bussbomben exploderade. Hon fördes till sjukhus.

Syftet med bomberna är att stoppa det grundlagsenliga valet på söndag. Om valet inte blir av så får inget nytt val hållas på 2 år, enligt grundlagen. Terroristernas mål förefaller vara att permanenta den politiska krisen som började då fd president Manuel Zelaya öppet bröt mot grundlagen den 25 juni i år, vartefter han blev avsatt av kongressen efter att högsta domstolen utfärdat en arresteringsorder och militären (enligt egen utsago i en akt av myteri) sänt honom i landsflykt istället för att fängsla honom.

Chávez-försvarare på internet hävdar ofta att dessa bomber inte existerar i verkligheten, utan är påhittade av landets regering. För det första så vore det idiotiskt av dem om det hade varit sant, för det är ju verkligen inte i deras intresse att skrämma folk från att gå och rösta. Tvärtom, regeringen gör allt för att valet skall bli av och gå rätt till, medan det är Zelaya- och Chávez-anhängare som uppmanar till bojkott och hotar sabotera det med våld. Bortsett från att deras blabber är absurt så vet ju alla i de berörda städerna att bomberna exploderat. De två som small då jag var i Tegucigalpa hördes definitivt över en stor del av staden, även i det hus jag befann mig. Men någon effekt att få folk att vägra rösta kunde jag då rakt inte se; tvärtom, terroristaktionerna gjorde folk ännu mer beslutsamma att göra sin medborgerliga plikt, som de uppfattade det.

I andra nyheter idag lämnade högsta domstolen sitt utlåtande till kongressen. Innehållet är inte offentliggjort, men genom inofficiella uttalanden från medlemmar av domstolen har det sedan en tid stått klart att domstolen inte har ändrat uppfattning sedan den 26 juni då de utfärdade den första häktningsordern för Zelaya – vilken fortfarande är i kraft, för övrigt.

Media: La Prensa, SvD, DN, AB.