Fosterlandskänslor svallar på Honduras valdag

Fem månader efter att den folkvalde presidenten avsattes av de övriga statsmakterna på grund av grundlagsbrott, väljer honduranerna nu en ny president. Den kanske största gruppen av utlandshonduraner finns här i Miami, och de säger att aldrig tidigare har det varit ett sådant intresse för att rösta. Grejen är att ett högt valdeltagande är ett sätt att tala om för världen att man stödjer avsättandet av Zelaya. Det normala valdeltagandet är kring 50%, som jämförelse.

Den fd presidenten och hans anhängare inom landet liksom tillskyndare utomlands har kallat hans avsättande i juni för en statskupp. Ex-presidenten har uppmanat till bojkott av valet, och sympatisörer har tolkat bojkott att inbegripa aktiva handlingar av sabotage och terrorism, inte bara att passivt låta bli att rösta. Detta har retat upp många som vill att valet skall hållas, men som kanske inte har någon kandidat de gillar. Gissningsvis är det detta som ligger bakom rapporter att många tänker rösta blankt. En blank röst betyder alltså “jag stödjer avsättandet av Zelaya (och tycker inte om att andra länder blandar sig i Honduras inre angelägenheter) men jag gillar inte någon av kandidaterna”.

Klockan 16:00 skall vallokalerna stänga, men möjligheten finns att förlänga öppethållandet med en timme vid behov. Inga resultat får publiceras förrän tidigast 2 timmar efter att vallokalerna stängts. Det betyder tidigast klockan 01:00 svensk tid.

Kameror på internet följer valet och rösträkningen. Bilderna nedan är från de två vallokalerna med kameror. De flesta kamerorna finns där röstsammanräkningen kommer att ske i natt svensk tid.

Honduraner som röstar i Col. Kennedy, observerade via internetkamera.
Honduraner som röstar i Col. Kennedy, observerade via internetkamera.
Äldre honduran får hjälp att rösta i Col. El Pedregal, observerad via internetkamera.
Äldre honduran får hjälp att rösta i Col. El Pedregal, observerad via internetkamera.

Många hade kommit tidigt för att rösta, redan klockan 6 var det kö utanför vallokalerna, och av kommentarerna som El Heraldo fick var det ingen tvekan om att det var patriotism som hade fått dem till valurnorna. De senaste veckorna har TV, förutom av valbudskap från kandidater och partier, varit fullt av betald reklam som frågade väljaren vem han ville stödja, “Du eller Chávez?” Den som inte röstar stödjer Chávez, var budskapet. Idag visar det sig om den vinkeln gick hem.

Väljare i kö för att rösta då vallokalen öppnades i Honduras i morse.
Väljare i kö för att rösta då vallokalen öppnades i Honduras i morse.

Interimspresident Micheletti röstade för en dryg timme sedan, omgiven av livvakter liksom han klädda i vit skjorta och skärmmössa med Honduras fem stjärnor (vilka representerar de fem länderna i Centralamerika för vilka Honduras var centrum vid sin tillblivelse, ifall någon undrar).

President Roberto Micheletti Bain röstade strax före 9 lokal tid.
President Roberto Micheletti Bain röstade strax före 9 lokal tid.

Micheletti röstade i sin hemstad El Progreso, och sa till pressen då han kom dit, “Varken pengar eller någon person i hela världen kan få honduranerna att ge vika”. Det var naturligtvis en känga åt Hugo Chávez i första hand.

Vill du försöka se TV live från Honduras så prova denna website: http://www.telecatracha.com/

Media: SvD

One thought on “Fosterlandskänslor svallar på Honduras valdag”

  1. Värmlands Folkblad har idag en medarbetare i Honduras — Christian Holm, som deltar i valövervakningen. “Förhoppningen är att söndagens val ska ge ett tydligt utslag så att politisk stabilitet och en långsiktigt fungerande demokrati kan byggas. För såväl landet och regionen som för övriga Världen är det viktigt med ett demokratiskt Honduras. Inte minst är det viktigt för alla de människor som bor i landet.” Helt riktigt, menar jag.
    http://blogg.vf.se/christian/?p=467

Comments are closed.