Honduras nye president, “Pepe” Lobo

Den 27 januari 2010 tillträder Porfirio Lobo presidentposten i Honduras, efter att ha vunnit med den största marginalen i Honduras historia efter demokratins återinförande, enligt El Heraldo. I segertalet igår kväll lovade han bilda en nationell samlingsregering för att ena landet efter den politiska krisen. Lobo är från det Nationella partiet, och står alltså till höger om huvudmotståndaren Elvin Santos i det Liberala partiet.

Bland de punkter som Pepe Lobo i sitt segertal lovade genomföra märks att införa socialbidrag. Cirka 70% av landets befolkning lever idag under fattigdomsstrecket och måste klara sig på under 15 kronor om dagen. Socialbidraget beräknas utgå till de 600 000 familjer som har det värst, med 10 000 lempira årligen (ca 10 kronor per familj och dag). Som jämförelse kan man få en tallrik mat för halva det beloppet på matserveringar som vänder sig till låginkomsttagare. Även om beloppet är litet kan det därför göra mycket för att hejda undernäring hos barn på landet.

Ett annat vallöfte han påminde om är att ta krafttag för bättre utbildning. Trots att landets lärare har kanske de högsta lönerna i Latinamerika så ligger landet nära botten när det gäller resultat. Som ett led i denna modernisering tänker han införskaffa en och en halv miljon datorer till landets grundskolor. Det är mycket ambitiöst måste jag säga, med tanke på att landet har färre invånare än Sverige. Visst kommer det säkert att ha effekt om det genomförs, men personligen tror jag det är betydligt viktigare att eleverna får tillräckligt med mat så att deras intellektuella utveckling inte hindras av undernäring. Skolmat, med andra ord. Kanske viktigast, skolfrukost, med proteinhaltig mat.

Porfirio "Pepe" Lobo och medarbetare firar valsegern.
Porfirio

Genom hela den politiska krisen har Lobo talat om vikten av nationell dialog och försoning. Vid segertalet lovade han att starta den processen redan idag, måndag. Nu är det upp till de som har kämpat för Zelayas återinsättande, i tron att han var deras bästa hopp, att sadla om, och ta den chans som ges att få till stånd de politiska förändringar som de vill ha. Politik är som bekant det möjligas konst.

PS. Kommentar från en svensk som agerade valövervakare, moderate riksdagsmannen Christian Holm.

Media: DN.

4 thoughts on “Honduras nye president, “Pepe” Lobo”

 1. 27 noviembre 2009
  Declaración sobre restablecimiento del orden democrático en Honduras

  Estados Unidos espera que ambas partes apliquen medidas acordadas

  “La realización de una elección libre, justa y transparente es necesaria pero no suficiente para que Honduras restablezca el orden democrático y constitucional”, dice una declaración del Departamento de Estado sobre el restablecimiento del orden democrático en Honduras.

  A continuación una traducción de la declaración:

  (comienza el texto)

  DEPARTAMENTO DE ESTADO DE ESTADOS UNIDOS
  Oficina del Portavoz
  27 de noviembre de 2009

  DECLARACIÓN DEL PORTAVOZ IAN KELLY

  Sobre el restablecimiento del orden democrático y constitucional en Honduras

  Estados Unidos continua comprometido a ayudar en el restablecimiento del orden democrático y constitucional en Honduras después del golpe de estado del 28 de junio, en que se destituyó al presidente Zelaya y que derivó en la suspensión de Honduras de la Organización de Estados Americanos. Como parte de esa iniciativa, esperamos que las partes en Honduras apliquen las medidas establecidas en el Acuerdo de Tegucigalpa y San José, que incluye vías para la reconciliación nacional y el voto por parte del Congreso a realizarse el 2 de diciembre sobre la restitución del presidente Zelaya. Esperamos con interés que inicien las deliberaciones del Congreso, tal como se anunció.

  Las elecciones nacionales del 29 de noviembre son otro paso crucial en el restablecimiento del orden democrático y constitucional en Honduras. El proceso electoral, iniciado mucho antes del 28 de junio y que involucra a candidatos legítimos que representan a partidos con una larga tradición democrática y de un amplio espectro ideológico, se lleva a cabo bajo la administración del multipartidista y autónomo Tribunal Supremo Electoral, que también fue elegido antes del GOLPE DE ESTADO. La renovación electoral de los mandatos presidenciales, del Congreso y de alcaldías, dispuesta en la constitución hondureña, es una expresión inalienable de la voluntad soberana de los ciudadanos de Honduras. Asimismo, le deseamos bien al pueblo hondureño cuando elija a sus nuevos líderes el domingo, y urgimos a todas las partes ejercer sus derechos de forma pacífica.

  La realización de una elección libre, justa y transparente es necesaria pero no suficiente para que Honduras restablezca el orden democrático y constitucional. Para ayudar a lograr ese objetivo, continuaremos, junto con otros en las Américas, apoyando la aplicación paso por paso del Acuerdo de Tegucigalpa y San José como una forma democrática de seguir adelante para el pueblo hondureño. El presidente electo que surja de una elección que se considere libre y justa tendrá una oportunidad única de promover esa importante misión.

  (termina el texto)

  (Distribuido por la Oficina de Programas de Información Internacional del Departamento de Estado de Estados Unidos. Sitio en la Web: http://www.america.gov/esp )

 2. Bakom länken till DN härovan (DN 30/11 17:35) finns en märklig TT-artikel. Å ena sidan realism: “Honduras presidentval … blev lyckat på många sätt. Över 60 procent av befolkningen röstade, betydligt fler än 2005. Det rådde heller ingen tvekan om vem honduranerna ville ha som president … Pepe Lobo vann överlägset

  Å andra sidan — i samma text — funderingar från en åldrande Allende-fan: “Kuppen i Honduras: … USA:s rykte om nonchalans mot demokratin i Latinamerika stärktes sedan stormakten hyllat söndagens presidentval i Honduras … tungviktaren Brasilien rasar över USA:s flathet mot kuppmakarna som anordnade valet. Statskuppen i Honduras har för många i Latinamerika vridit tillbaka klockan till en tid då USA hade ett finger med i allt som hände i regionen. … Många trodde att Obama kunde få ordning på den infekterade relationen mellan vänsterregeringarna i Latinamerika och USA. När statskuppen genomfördes i Honduras riktades alla blickar mot Obama … Att det i stället slutade med att Washington hyllade kuppmakarnas val i helgen [var jättesorgligt, menar TT-murvlarna].”

  SR Ekot vet Lars Palmgren (8:47, 30 nov) att Zelaya “hävdar att valmyndig­heten ljuger och att valdeltagandet inte ens uppgick till 35 procent. En uppgift som, enligt Zelaya, baseras på rapporter från observatörer i varje vallokal i hela landet.” Valresultatet kom tre timmar senare än utlovat ! Och bläcket till fingrarna tog slut på sina håll ! (Så 60% var det ju inte, förtydligar Mel.) Skriver sr. Palmgren från Santiago de Chile.

  Å ena sidan den hårda verkligheten, å andra sidan idealen. Världen är så svår ibland !

  1. Ja, det är sorgligt att vänstern gör självmål genom att ignorera verkligheten. De behövs, men denna världsfrånvända extremism tjänar ingen på.

Comments are closed.