Verkligheten hinner ikapp Honduras kritiker

Med valet och kongressens omröstning avklarade har Honduras åter försvunnit från mediernas förstasidor utomlands. Efter att först ha uttalat hårdnackat motstånd mot att erkänna den i ordinarie val demokratiskt valde presidenten, Porfirio Lobo, då Zelaya inte kom att återinsättas, har flera tungviktare börjat ändra ton redan efter några dagar. Till dem hör Brasilien och OAS, organisationen för amerikanska stater. Naturligtvis inser alla att erkännandet kommer förr eller senare, efter en liten tid av symbolisk protest. Men att den skulle komma redan efter ett par dagar var kanske inte helt väntat.

Överenskommelsen mellan Micheletti och Zelaya har implementerats av den förra sidan, och alla andra demokratiska instanser. Den enda som inte står för sina åtaganden är Zelaya, och de som stödjer honom i “resistencian” och utomlands, inklusive hans i Nicaragua födde och uppväxta utrikesminister, Patricia Rodas. Endast en punkt återstår att implementera, nämligen den sanningskommission som enligt avtalet skall tillsättas först efter presidentskiftet den 27 januari 2010.

Republiken Honduras har nu lämnat frågorna om valet och Zelayas återinsättande bakom sig. De är historia. På den diplomatiska fronten fokuseras istället energin på att framhålla landets företräden för turism, och för utländska investeringar. Tillverkningsindustrin är landets största inkomstkälla. Investeringarna kom av sig då landet började flörta med ALBA, Chávez pakt, eftersom “nationaliseringar” av företag och fastigheter (i verkligheten konfiskation, utan kompensation till ägarna) kännetecknar den så kallade Bolivarianska Revolutionen i Venezuela. Efter att Honduras nu har brutit med ALBA med besked, räknar man med att investerarna skall våga sig tillbaka. Viktiga länders ambassadörer, från östra Asien, lämnade heller aldrig Honduras, utan stannade kvar under radarn. Detta är en tydlig indikation på deras intentioner.

Jut nu sammanställs rapporter och information om situationen vad gäller mänskliga rättigheter i presidentpalatset. Ett stort antal anmälningar har gjorts, men de flesta är obekräftade. Det finns dock ett antal bekräftade fall som presidentämbetet nu arbetar med att följa upp, för att se om förändringar behövs i rättssystemet så att brott verkligen åtalas.

I fredags sa militärchefen Romeo Vásquez på radio att över 40 bomber hade placerats ut inför valet i syfte att sabotera det, och att utlänningar från Venezuela, Nicaragua, El Salvador och Europa hade deltagit. Den så kallade resistencian hävdar dock att det var staten själv som hade placerat ut bomberna för att misskreditera sina fiender.

Internetversionerna av tidningar i Honduras återspeglar förändringen. Efter månader av en speciell “kris-rubrik” på hemsidan är nu allt som vanligt igen.

Media: DN, La Prensa.

3 thoughts on “Verkligheten hinner ikapp Honduras kritiker”

 1. “Internetversionerna av tidningar i Honduras återspeglar förändringen. Efter månader av en speciell “kris-rubrik” på hemsidan är nu allt som vanligt igen.”

  Jo, men vad skulle Radio Globo, Radio Progreso och Channel 36 ha sagt om saken tro? Just det, vi vet inte, eftersom de stängdes ner av regimen p.g.a. “felaktiga” åsikter.

  “Republiken Honduras har nu lämnat frågorna om valet och Zelayas återinsättande bakom sig. De är historia.”

  Jo, som det brukar vara i diktaturstater, man genomför en våldsam åtgärd utan folkligt stöd, trycker ner kritikerna i skoskaften (och ser till att skjuta av några av dem) – sedan genomför man något förment positivt i avsikt att släta över de tidigare åtgärderna och säger “om ni bara lugnar er och slutar ha synpunkter så kommer allt att bli bra igen”.

  Länge leve den honduranska demokraturen!

  1. “Jo, men vad skulle Radio Globo, Radio Progreso och Channel 36 ha sagt om saken tro? Just det, vi vet inte, eftersom de stängdes ner av regimen”

   Du kan lyssna på dem om du vill. Sluta sprida falska uppgifter. Sluta hjälpa knarkdiktatorer på extrema vänsterkanten förstöra Honduras demokrati.

   Om du verkligen vore för Honduras frihet och demokrati så skulle du hjälpa till att förbättra situationen och inte försöka förstöra den genom att hjälpa de kriminella gäng som vill göra om landet till en knarkstat.

Comments are closed.