Honduras på första plats

Uppdatering 2009-12-14: Ny statistik visar att det redan i år har begåtts 4739 mord i landet, vilket utslaget på 7.810.848 invånare betyder över 60 mord per hundra tusen invånare och år. Det är gängvåld, kidnappningar, familjefejder och annat som ligger bakom. Igår läste jag att de hittat en begravningsplats som en kidnapparliga hade använt, med uppskattningsvis ett dussin kroppar. Honduras har Latinamerikas minsta polisstyrka per capita, och det är uppenbart att för att försvara mänskliga rättigheter behöver resurserna till polis, åklagare och rättsväsende mångdubblas.

Ursprunglig text 2009-12-06: Honduras ligger på första plats i världen, men det är inte någon eftersträvansvärd ranking: Mordfrekvens. För ett årtionde sedan var det Colombia som låg först, men efter att president Uribe lyckats bekämpa både vänstergerillan och de irreguljära kommandon som har bekämpat gerillan med ofta olagliga medel, så har det landet fallit till 10:e plats år 2008. Nu “leder” Honduras med 58 mord per hundra tusen invånare och år, enligt Wikipedia. Statistiken är dock inte direkt jämförbar mellan länder, så det finns en avsevärd osäkerhet om verkligen Honduras ligger i topp.

År 2006 låg Irak högst med 101 mord, men deras siffra föll till 21 mord per hundra tusen invånare år 2008. Som jämförelse hade Ryssland 16,5 mord, USA 5,8 mord, Finland 2,17 mord, Island 1,03 mord (år 2004), Grekland 0,98 mord (år 2006), Sverige 0,89 mord, Danmark 0,88 mord, Norge 0,71 mord (år 2006).

PS. På tisdagen sköts generalen som är chef för narkotikabekämpningen ner på öppen gata, och senare en pensionerad överste. Se kommentaren jag gjorde igår, och DN, SvD.

3 thoughts on “Honduras på första plats”

  1. Statistik i all ära men i vilket syfte? Kanske vore nåt för Dick Emanuelsson att vinkla vidare.

    1. En god vän skrev igår att Honduras nu lämnar Zelaya och nervositeten bakom sig, och går in i julefriden. Att de måste vänja sig vid normala nyheter igen, efter 6 månader eller mer av halsbrytande nyheter. Men även det normala i Honduras var inte så lugnt. Jag gjorde ett uppdrag för FN där 2008, och fick en säkerhetsgenomgång som innehöll skarpa varningar för hög kidnappningsfrekvens. Men vid samtal med FNs säkerhetssxpert visade det sig att inte ens FN kände till den verkliga omfattningen, för många kidnappningar rapporteras inte till polis, men däremot pratas det mellan vänner. Läget är alltså mycket allvarligt och det måste till krafttag. Bland annat måste polisstyrkan göras större, den är underdimensionerad. Dessutom måste man statuera exempel på att ingen står över lagen.

      Den senaste tiden har inte varit något undantag. Det har ganska säkert förekommit poliser som brutit mot mänskliga rättigheter nu liksom – säkert – tidigare. Det gör att det ganska säkert finns anmälningar som har fog för sig mot Michelettiregimen. Poängen är emellertid att det inte beror på Micheletti, utan på Honduras. Detta är ett problem som har funnits ända sedan militärdiktaturens tid.

      Förhoppningsvis kommer den internationella uppmärksamheten på brott mot mänskliga rättigheter nu att pressa fram en reell förändring.

  2. Idag var ytterligare en tragisk dag. Vi lunch hade redan en general och en pensionerad överste mördats, kallblodigt nerskjutna på öppen gata. Generalen var aktivt inblandad i att bekämpa kokainsmugglingen genom landet, vilken ökade till astronomiska proportioner då Zelaya var president. En tjänsteman i USA lät förstå att Zelayas inblandning i knark och brottslighet var det som fick Obamaadministrationen att sluta stödja honom. Det var rent skrämmande enligt tjänstemannen, som dock gjorde klart att möjligheten att rapporten skulle offentliggöras var obefintlig. Det är i det perspektivet dessa mord skall ses, som en del i knarkligornas krig, och inte i första hand politiskt. Politiskt är det bara i den meningen att knarksmugglarna längtar tillbaka till “den gamla goda tiden” då Zelaya var president och säkert hundratals flygplan med knark från Venezuela landade i Honduras utan att myndigheterna ingrep. Honduras militär har den senaste månaden satt hårt mot hårt för att stoppa den trafiken. Många djungelflygfält har satts ur drift, flera gigantiska skrottippar för flygplan har hittats (stulna plan flygs med knark och dumpas sedan i våtmarker), och senast i helgen tog man en del av lasten i Olancho, varifrån Zelaya kommer, efter att flygplanet landat på en väg och dödat en motorcyklist.

Comments are closed.