Zelayas asyl i Mexiko som inte var någon asyl

Inatt svensk tid inträffade en liten piruett i Honduras. Manuel Zelaya i ambassaden bad om ett plan från Mexiko och om fri lejd, för att han skulle få politisk asyl där. Honduras regering beviljade det. Men just som folket började samlas på gatorna för att fira så kom det fram att Mexiko inte alls tänkte ge honom asyl utan behandla honom som president, och sända honom vidare till ett toppmöte med ALBA-länderna på Kuba. Varvid naturligtvis Honduras drog in den fria lejden, eftersom den var beviljad på premissen att han sökte asyl och upphörde med att ställa till fanskap i Honduras.

Så istället för att fira Zelayas bortfärd kan honduranerna istället skratta åt hans misslyckade försök att lura Micheletti och den ännu inte installerade nye presidenten Pepe Lobo, vilken har börjat ta över så smått redan. Skrattar bäst som skrattar sist.

Eller som president Roberto Micheletti sa, “om vi inte har pengar, om vi inte har olja, så har i vart fall varje honduran värdighet i överflöd.”

Media: SvD, La Prensa.

8 thoughts on “Zelayas asyl i Mexiko som inte var någon asyl”

 1. Tack för dina utmärkta rapporter som skiljer sig som ljusår från den svenska kommunistpressens dito!

 2. Vilken rätt hade den nuvarande juntan att störta en folkvald president?
  Syd- och Central-Amerikas blodiga historia av CIA-stödda militärkupper mot folkvalda ledare är en stark indikatör för vad som egentligen pågår i Honduras just nu. Men du stödde säkert även Contras och Pinochet?

  1. Vilken junta?

   Du skriver att eftersom det förekommit många CIA-stödda militärkupper i området tidigare så drar du slutsatsen att detta är ytterligare en. Det är en ogiltig metod att dra slutsatser.

   Lär dig elementär logik!

 3. Jag upptäckte nyss den här bloggen. Eftersom hr. Erlingsson uppenbarligen kan tala spanska undrar jag lite om det rapporterades här om den opinionsundersökning som man lät COIMER & OP göra inför valen. Annars finns den här:

  http://www.narconews.com/docs/encuesta_honduras_agosto_2009.pdf

  Ganska intressant läsning. 52,7% av svaranden motsätter sig kuppen, bara 17,4% stöder den. När ett antal politiska personligheter namngavs och de svarande fick ange om de hade en positiv eller negativ uppfattning om dem blev Zelaya den populäraste och Micheletti den minst populäre. På frågan om man hade en hög eller mycket hög uppfattning om personen fick Micheletti 16,7%, Lobo 30,5% och Zelaya 44,7%. På frågan om man hade en låg uppfattning/tyckte dåligt om personen fick Micheletti 56,5%, Lobo 34,1% och Zelaya 25,7%.

  Den populäraste radiostationen enligt undersökningen var Radio Globo och den populäraste TV-kanalen Kanal 36 Cholusat, båda två har stängts av kuppregeringen för att de sände åsikter som var kritiska mot kuppen.

  63,7% tror att kuppen iscensattes och finansierades av landets ekonomiska och militära elit tillsammans med internationella kapitalintressen.

  54,5% anser att den nationella motståndsrörelsen förtrycks. 50,1% motsatte sig detta förtryck.

  66,4% ansåg att de allmänna valen skulle hållas som de gjorde den 29 november, 51,6% att Zelaya skulle återinsättas som president.

  Kuppen – jag menar den folkliga revolutionen! – verkar ha lite svårt att få sina anhängare att förstå vad de egentligen tycker…

  1. 1. Jag känner till “opinionsundersökningen” och har redan sågat den jäms med skoskaften i denna blogg.

   2. Eftersom Hr Hakefelt (hoppas att jag inte hoppar i galen tunna då jag använder titeln Hr) finner en opinionsundersökning från “NARCO NEWS” inte bara trovärdig utan rent av intressant kan jag ej annat än dra slutsatsen att Hr Hakefelt faktiskt står på deras sida som vill göra om Honduras till en knarkstat. Beklämmande. Själv önskar jag fred, frihet, demokrati, mänskliga rättigheter, självständighet, oberoende, och välstånd till honduranerna.

 4. “Själv önskar jag fred, frihet, demokrati, mänskliga rättigheter, självständighet, oberoende, och välstånd till honduranerna.”

  Amnesty international existerar inte och har i så fall aldrig skrivit en enda rapport om Honduras.

  Godnatt

 5. Sr Ulf

  No hubo tal pirueta, ud esta mal informado. El Presidente Zelaya, hablo en Cholusat Sur en el mismo momento que las emisoras golpistas montaban el show sobre la supuesta salida del presidente Zelaya, el desmintio en ese mismo instante la farsa publicitaria que estaban organizando.

  Solo piense esto, en la embajada de Brasil esta un periodista de Radio Globo, emisora de la misma linea que Cholusat Sur, y ellos no transmitieron nada sobre esto, por l a noche casi a la media noche estas emisoras golpistas buscaban excusas para salir airosos de su show.
  Elpresidente dijo que el NUNCA va a pedir asilo politico, y que si sale de Honduras sera como presidente, asi que tendremos a Zelaya hasta el 27 de enero de 2010. Si ud ha escuchado la Sra Clinton hablo a Pepe Lobo en Costa Rica , y alli sin mas le notifico que si quiere tener un gobierno sano, Micheleti debe salir antes del 27 de enero , que en la toma d eposecion no quieren ver a ningun GOLPISTA!!! Que le parece ?

  Gracias sr Ola Merluza Felt , al fin alguien esta acompanando a David contra Goliat !!!jajajjajaja Feliz Fiestas de Navidad a todos, mientras los teclados sirvan para exponer nuestras ideas el mundo sera civilizado, pero cuando intervienen los gases lacrimogenos, las “balas de hule” las ametralladoras, los toletes, los aparatos de hacer ruido danino, las tanquetas, la tecnologia de onda portadoras para callar las transmisiones satelitales de las radioemeisoras, y la bota militar paar ponerla en el cuello pasamos a un mundo salvaje y prehistorico.

  1. One could follow the steps of events on the twitter at El Heraldo. Mexico asked for a salvoconducto, Zelaya later said that he would not accept it, but at that time the government had already realized that he was not getting asylum, so it seems that Zelaya was trying to make it seem as though he has refusing to accept it, rather than admitting that the plan was foiled.

   I hope things get quite for Christmas, silent as it should be on the Holy Night. There are powerful forces trying to divide Honduras against itself, because that would benefit the drug smugglers and others wishing to take advantage of the Hondurans. Please realize that the only thing you have to fear is fear itself. At least 98% of Hondurans want to live in peace and harmony. Let this Christmas be a time for getting together as a Nation, against all enemies, external and internal, who want to divide the country.

Comments are closed.