Ytterligare en honduransk militär mördad

Imorse mördades ytterligare en pensionerad överste i Honduras, den 63-årige Juan Valladeras. Mördarna tog sig in på hans gård och dräpte honom, av allt att döma med kniv, skriver El Heraldo.

Honduras har världens högsta mordfrekvens. Såväl anhängare till den i somras avsatte presidenten, anklagad för högförräderi, och pensionerade militärer återfinns bland offren. Det finns inget uppenbart motiv för vissa av dessa brott, varför politiska skäl kan misstänkas för några av dem.

Den låga kapaciteten för att klara upp brott i Honduras gör att privatpersoner i alla politiska läger kan känna att det går att mörda med immunitet. Därför är det av största vikt för att bryta den uppåtgående kurvan att satsa stort på att förbättra rättsstatens resurser att utreda, åtala och döma för brott.

2 thoughts on “Ytterligare en honduransk militär mördad”

  1. Samma dag som ovanstående blog, skrevs det om hur upprorsmän i Honduras mördats (http://upsidedownworld.org/main/content/view/2278/1/). Eftersom inga av dessa på ytan politiska mord tjänar det långsiktiga syftet för dem som till synes kan förefalla ansvariga (se t.ex. http://blog.erlingsson.com/?p=2030), så kan man misstänka att de krafter som verkligen ligger bakom är de som har mest att tjäna på att underblåsa våldet, nämligen knarkkartellerna.

    1. Denna misstanke har även Honduras viceminister för säkerhet, Saul Bueso. Han säger i en intervju i La Prensa att knarksmugglarna är huvudorsaken till Honduras höga mordfrekvens, men även den höga kidnappningsfrekvensen, och att de begår många till synes meningslös brott bara för att hålla rättsväsendet överväldigat så att de kan smuggla knarket relativt ostörda genom landet.

Comments are closed.