Chávez generaler gav svenska pansarskott till terrorister

Uppdatering 2009-07-31 14:00 ET – Washington Post argumenterar idag i en ledare för att Venezuela bör klassas som “state sponsor of terrorism”, efter att de har försett FARC med svenska pansarskott, eller som de skriver, “sophisticated, Swedish-produced antitank rockets”.

Uppdatering 23:45 ET – Ikväll på 11-nyheterna på Univision, en spanskspråkig kanal som är den största TV-kanalen i nya världen, ägnades en avsevärd tid åt vad som under dagen rapporterats i Sverige om dessa pansarskott, om tillverkarens uttalande, om att FARC räknas som terrorister, osv. En tämligen heltäckande rapport. Så har nyheten alltså gått full cirkel.

Uppdatering 18:45 ET – Nu stoppar Sverige all vapenexport till Venezuela, skriver DN. Stoppet är tills vidare, och orsaken är den misstänkta smuggling som denna blogg verkar ha varit först med att skriva om på svenska.

Uppdatering 2009-07-27 11:35 ET – SvD och Aftonbladet har nu också skrivit om detta. Samt DN.

Ursprunglig artikel 2009-07-26 16:07 ET – Semana skriver idag att svenska pansarskott m/86, vid export kallade AT4, som sålts till Hugo Chávez regim i Venezuela, har påträffats hos FARC-gerrillan i Colombia i juli 2008. Från e-mail i januari 2007 framgår att två namngivna venezolanska generaler var inblandade. De tillhör Chávez innersta cirkel. FARC sysslar förutom med gerillakrig också med terrorism, kidnappningar, och kokain.

AT4 är ett av de mest effektiva och dödliga infanterivapnen i världen, skriver tidningen. Inte ens Colombias försvar har tillgång till detta vapen. Vapnet tillverkas av Saab Bofors Dynamics. De säger att de är sålda i enlighet med svensk vapenexportlagstiftning, och att de inte har något ansvar för vad som händer efter att kunden – i detta fall Venezuela – tagit besittning över varorna.

7 thoughts on “Chávez generaler gav svenska pansarskott till terrorister”

  1. En ledare på engelska i Diario Las Americas idag (http://www.diariolasamericas.com/news.php?nid=82701) drar slutsatsen att… “With respect to this case of the weapons that Sweden sold to Venezuela, whatever year it did it on, that now show up in possession of the FARC, it must be noticed that it seems to have decreased the enormous aggressiveness of the verbal, political and economic attacks made by Chávez against the present constitutional government of Honduras, presided by Roberto Micheletti.”

Comments are closed.