“Tacka Micheletti!”, skrek folket då Lobo svors in

Idag svors Pope Lobo in som ny president i Honduras. Då han i talet tackade president Oscar Arias från Costa Rica buade folket så det hördes ända till Miami (via webTV då). Likaså då han nämnde president Fernandez från Dominikanska Republiken, vilken förhandlade fram ett avtal enligt vilket Zelaya kan lämna Honduras och få politisk amnesti. Och återigen då han nämnde USAs ambassadör Hugo Llorens, och OAS, Organisationen för Amerikanska Stater. Då han däremot nämnde Hillary Clinton så var det en mera blandad reaktion, och slutligen då turen kom till Panamas president Martinelli så applåderade folket och han ställde sig upp för att ta emot hyllningarna.

Men sedan hände det mest anmärkningsvärda. Någon ropade “Tacka Micheletti!” och folket började skandera “Tacka Micheletti, tacka Micheletti!”. Men det gjorde inte Pepe. Inte en enda gång nämnde han med namn den man som genom sin heroiska men otacksamma uppgift räddade demokratin i Honduras, och såg till att valet vilket Pepe vann över huvud taget kunde hållas.

Sverige fanns på plats med en diplomatisk representation.

Manuel Zelaya flyger ikväll till Dominikanska Republiken, trots att han inte sökt eller fått politisk asyl. Han har fått politisk amnesti i Honduras genom ett belut i kongressen imorse, som undertecknades av presidenten direkt då han svurits in (redan i stadion!), men han är fortfarande efterlyst för bland annat korruption och förskingring av 1,5 miljoner dollar. Hur denna fria lejd hänger ihop med lagar och folkrätt har ännu inte rapporterats i Honduras. Högsta domstolens ordförande har antytt att saken kan komma inför honom om någon väcker talan, varför han inte vill gå in på juridiken.

Som en honduran skrev i en tidnings kommentarsutrymme: “Leve Zelaya – men så långt som möjligt från Honduras!”

Media: SvD, GP, AB, och en blogg av en anställd på USAs ambassad i Tegucigalpa som har lite ytterligare skvaller – t.ex. att då amerikanerna kom så fanns det inga stolar till dem. Hon bekräftar att uppåt hälften av folket gick därifrån i protest då Lobo tackade Insulza, Aries, Llorens med flera.

5 thoughts on ““Tacka Micheletti!”, skrek folket då Lobo svors in”

 1. Varför var regeringen tvungen att fuska fram ett valdeltagande på över 60% när det egentliga deltagandet 49%? Trubbel i det demokratiska paradiset?

  1. Regeringen har aldrig uttalat sig om valdeltagandet. De har inte med val att göra. Val sköts helt av TSE, och budgeten kommer från kongressen.

 2. Jag noterar med en viss förvåning att inga svenska media verkar rapportera att Honduras idag, strax före 11 lokal tid, fick en ny president. DN har inte haft någon rapport på en vecka, inte om domstolsutslaget om militärerna, inte om amnestin, inte om att Zelaya får lämna landet, och inte om att Lobo idag efterträdde Micheletti som president. Själv tolkar jag det som ett utslag av skam, därför att man insett hur fel man har haft och att det inte går att göra några förskönande omskrivningar; alltså väljer man total tystnad.

 3. Ja, tidningarna är säkert jätteoroliga över att rapportera om de drygt 50 människor som blivit dödade av den nya regimen än så länge. Det måste kännas oerhört konstigft över att vara i minoritet i den här frågan. Hade en kompis som talade med dn:s Erik de la Reguera och han sa att förtycket fortfarande är väldigt hårt i honduras, fast bara om man är zelayaanhängare så klart.

  1. “Har du slutat våldta din fru?” är det en debattör som brukar svara på ounderbyggda påståenden. Det finns mig veterligen ingen trovärdig källa som hävdat att “drygt 50 människor … blivit dödade av den nya regimen”. Föreslår därför att du för det första preciserar vad du menar med “den nya regimen”, och för det andra lägger fram en referens för din uppgift.

   PS. Amnesty International har idag 2010-01-28 presenterat en rapport med rekommendationer till Honduras (se nedan). Den har sina fel och brister, bland annat i det den okritiskt utgår ifrån att avsättandet av Zelaya var en kupp trots att det visats att så inte är fallet. Utifrån denna felsyn följer sedan en lång rad uttalanden av typ Goddag Yxskaft. Det är helt tydligt att deras inställning inte är neutral; de utelämnar till exempel fall som redan har klarats upp, så att det framstår som om ingenting har gjorts. Men bland de fall som ännu inte klarats upp lyckades jag bara räkna 4 dödsfall (det var oklart redovisat så jag kan ha räknat lite fel). Men även om det vore 5, så är det ganska långt från “drygt 50” (och några av dem är helt uppenbara olycksfall).
   Länk:
   http://www.amnesty.org/en/library/asset/AMR37/003/2010/en/2680e1f6-52e8-4d14-98bb-6a1c78d7e5db/amr370032010en.pdf

Comments are closed.