“Tacka Micheletti!”, skrek folket då Lobo svors in

Idag svors Pope Lobo in som ny president i Honduras. Då han i talet tackade president Oscar Arias från Costa Rica buade folket så det hördes ända till Miami (via webTV då). Likaså då han nämnde president Fernandez från Dominikanska Republiken, vilken förhandlade fram ett avtal enligt vilket Zelaya kan lämna Honduras och få politisk amnesti. Och återigen då han nämnde USAs ambassadör Hugo Llorens, och OAS, Organisationen för Amerikanska Stater. Då han däremot nämnde Hillary Clinton så var det en mera blandad reaktion, och slutligen då turen kom till Panamas president Martinelli så applåderade folket och han ställde sig upp för att ta emot hyllningarna.

Men sedan hände det mest anmärkningsvärda. Någon ropade “Tacka Micheletti!” och folket började skandera “Tacka Micheletti, tacka Micheletti!”. Men det gjorde inte Pepe. Inte en enda gång nämnde han med namn den man som genom sin heroiska men otacksamma uppgift räddade demokratin i Honduras, och såg till att valet vilket Pepe vann över huvud taget kunde hållas.

Sverige fanns på plats med en diplomatisk representation.

Manuel Zelaya flyger ikväll till Dominikanska Republiken, trots att han inte sökt eller fått politisk asyl. Han har fått politisk amnesti i Honduras genom ett belut i kongressen imorse, som undertecknades av presidenten direkt då han svurits in (redan i stadion!), men han är fortfarande efterlyst för bland annat korruption och förskingring av 1,5 miljoner dollar. Hur denna fria lejd hänger ihop med lagar och folkrätt har ännu inte rapporterats i Honduras. Högsta domstolens ordförande har antytt att saken kan komma inför honom om någon väcker talan, varför han inte vill gå in på juridiken.

Som en honduran skrev i en tidnings kommentarsutrymme: “Leve Zelaya – men så långt som möjligt från Honduras!”

Media: SvD, GP, AB, och en blogg av en anställd på USAs ambassad i Tegucigalpa som har lite ytterligare skvaller – t.ex. att då amerikanerna kom så fanns det inga stolar till dem. Hon bekräftar att uppåt hälften av folket gick därifrån i protest då Lobo tackade Insulza, Aries, Llorens med flera.

Comments are disabled for this post