Rena “Hollywood” i Honduras

Knarksmugglingen genom Honduras har det senaste året sprängt alla vallar. Det är den politiska krisen från januari 2009 till januari i år som har gjort Honduras till knarkflygarnas drömland (-ningsplats).

Knarkflygplan på hemlig landningsbana i Honduras.
Knarkflygplan på hemlig landningsbana i Honduras.

Enligt honduransk press kommer planen från Venezuela i huvudsak. De har så gott som alltid en registrering från Venezuela, ibland äkta, ibland falsk.

Enligt veckotidningen Semana i Colombia är det visserligen venezolanska plan många av dem, men flygningarna utgår från Colombia, helt nära gränsen. Planen stjäls i Venezuela eller Brasilien, och konverteras för att kunna ta mer last och flyga längre. Direkt efter starten flyger de in över Venezuela, för att inte Colombias flygvapen skall kunna komma åt dem. De flyger genom Venezuela till Karibiska Havet och vidare till Honduras i första hand. Bägge artiklarna ovan nämner namn på personer i denna knarkhandel.

Knarkflygplan i Honduras.
Knarkflygplan på grusväg i Honduras.

Sedan Honduras knarktsar mördades i november har trafiken ökat mycket. Först nu i februari har USA bestämt sig för att åter igen samarbeta med Honduras för att försöka stoppa denna trafik, efter att sedan den 28 juni förra året i någon sorts barnslig protest ha vägrat låta honduranerna få använda de radaranläggnignar som USA har i landet. Säkerligen har hundratals ton kokain passerat Honduras på väg till USA under dessa månader, som en direkt följd av att USA har suttit på sin bak.

Knarkflygplan i Honduras.
Knarkflygplan i Honduras.

De flesta flygplan tankas och flygs ut igen. Några i månaden störtar och bränns (upp till 14 under en enda vecka!). Planen på dessa bilder tillhör den lilla minoritet som polisen fått tag på i tid. Det handlar om allt från enmotoriga Cessna till flermotoriga Antonov fraktflygplan som kan ta upp till 5 ton last. Omfattningen och logistiken runt detta, med flera flygplan om dagen, slår till och med Hollywoods vildaste fantasier. Detta är ett multinationellt storföretag.

Den vidare färden norrut går till Mexico. Från Honduras till Mexico är det bara några timmar med en snabbgående motorbåt, och på vägen finns det korallöar tillhörande Belize i vilka man kan söka skydd vid behov. Det finns gott om sådana båtar i Honduras, relativt öppna båtar gjorda för havsfiske, med en liten förruff, sådär 40 fot långa, och med tre till fyra utombordmotorer, var och en på sådär 200 hk till 250 hk. Dessa båtar ligger inte i hamn utan förvaras på trailer, dragna efter en amerikansk pickup. På båtmässan i Miami (sista dagen idag!) kan man se och köpa dessa nätta båtar. Förutom för utsjöfiske används de även som jollar på megayachts. Men det är en annan historia.

Uppdatering: Bara någon timme efter att detta skrevs meddelades det att Colombia och Honduras undertecknat ett avtal om samarbete för att bekämpa brottslighet. Det handlar förutom om knarksmuggling även om bland annat kidnappningar, ett annat omfattande problem i bägge länderna. Honduras har nu högst mordfrekvens i världen. För några år sedan var det Colombia (och däremellan Irak). President Uribe har lyckats minska brottsfrekvensen med ungefär hälften hittills.

Uppdatering: Ytterligare några timmar senare rapporterades det att Venezuela i lördags hittat en hangar med 28 knarkflygplan.

Uppdatering 2009-02-17: Colombia rapporterar att under en operation kallad “Fronteras” (“Gränser”) uppdagades det att flygtrafikledarna är i maskopi med knarkflygarna. De har arresterat 22 utlänningar i den så kallade “pilotkartellen”. Honduras myndigheter har hittat över 250 smugglingsleder från Venezuela som går genom landet. Drogtrafiken genom Honduras startades av colombianska knarksmugglare men kontrolleras nu i huvudsak av mexikanska karteller, och flygningarna utgår i huvudsak från Venezuela, enligt vad Honduras säkerhetsminister Oscar Alvarez meddelade Colombia i veckans möte. Mexikanska karteller är kända för att vara mycket benägna för våld, vilket säkerligen är huvudorsaken till att Honduras nu har världens högsta mordfrekvens.