Honduras polis öppnar dialog med demonstranter

Uppdatering 2009-08-03 14:06 ET – DN skriver idag att regeringen har hotat slå ner nya protester med våld. Samtidigt höll president Micheletti en presskonferens i Tegucigalpa i vilken han presenterade sin plan att få omvärlden att se vad som verkligen händer i Honduras, och att allt går rätt till, genom att bjuda in högt uppsatta personer till landet. Syftet är att motverka att propaganda får färga omvärldens bild, vilket underlättas av det faktum att alla länder inklusive EU dragit ner på sin närvaro och att turister skrämts bort. Vad jag hör från landet är att det mesta är som vanligt, och själv skulle jag gärna att åka dit bums med det samma.

Ursprunglig text 2009-08-02 23:43 ET – Demonstranter i Honduras som anser att bytet av president var en statskupp och att Zelaya skall återinsättas, hävdar att 4 personer har dött sedan den 28 juni som följd av dessa händelser. Den första var en 19-åring som dog av en skottskada vid Tegucigalpas flygplats. Den andra var en som stacks ihjäl vid El Paraiso, fast uppgifterna går isär om han dog medan han var i polisens förvar eller efter. Den tredje var ånyo av en kula i Tegucigalpa, en lärare; och den fjärde var en lärarkollega som stacks ihjäl då han på natten kom ut från den förres likvaka.

Polisen är bekymrad för att de kan få skulden för alla som dör under dessa omständigheter, även om de inte är inblandade. För att förhindra ytterliga dödsfall har de beslutat skapa kontaktgrupper, och samarbeta med demonstranterna för att garantera dessas säkerhet. Det är en grupp i Tegucigalpa, och en i San Pedro Sula. I just dessa städer planeras stora demonstrationer på onsdag, skriver SvD.

Samtidigt påpekar polisen att straffet för att organisera och leda olagliga demonstrationer enligt lagen är fängelse i två till fyra år och böter på $1500 till $3000, enligt La Prensa. Hur det skall gå att få ledare för demonstrationer att inleda en dialog med polisen om de hotas med 4 års fängelse och $3000 i böter förtäljer dock inte historien, men förhoppningsvis är det någon som har tänkt på det.