Från Honduras intet nytt

Nyhetsbyråerna börjar nu uppfinna nyheter för att ha något att skriva om. Exempelvis skriver Associated Press att det uppstått en spricka i stödet för maktskiftet inom Honduras. Det visar sig dock inte stämma med verkligheten. En kandidat till höstens presidentval sa att han inte tyckte att det var rätt att sända Zelaya utomlands, och det tog AP som tecken på en spricka. Vad de då negligerar är att ingen, ingen, har försvarat det grundlagsbrottet som militären begick. Utom militären, då (se Myteriet i Honduras). Alltså en non-story.

Reuters skrev en analys av situationen, men där fanns ingenting som inte redan rapporterats på denna blogg. Exempelvis att Honduras hellre tar ett antal månader av internationell isolering än låter Zelaya komma tillbaka. De som framför allt står bakom denna linje är inte regeringen utan näringslivet. Att u-hjälp dragits in är inget som skrämmer. Om staten behöver pengar kan vi låna ut det till dem, säger Adolfo Facusse, ordförande i industriförbundet. De ser heller ingen risk för blockad, för erfarenheten hittills visar att en blockad iscensatt av grannländerna slog hårdare mot dem än mot Honduras.

En stor del av befolkningen i Honduras lever på självhushållsnivå, odling för egen konsumption. Landet är det tredje fattigaste i Nya Världen, och ett av de tio mest våldsutsatta i världen, med vanlig kriminalitet typ mord, kidnappningar, och rån. Privata livvakter blev vanligt för många år sedan. Samtidigt är landets polis väldigt svag. Det är denna svaghet som gör att militären måste anlitas för att kontrollera olagliga demonstrationer, och detta leder i sin tur till att omvärlden kan få den felaktiga bilden att det är militären som har kontrollen. Men det är alltså militärpolis helt enligt grundlagen vi ser på bilderna i pressen. Helt normala demokratiska förhållanden alltså.

Bekanta i landet säger att det är mest som vanligt, och alltså inte mycket att rapportera. Det som är värt att studera är istället Venezuela, Hugo Chávez, och TeleSURs roll som propagandamaskin i det som har hänt.