Sabá, Dole, bananer och mord

Uppdatering 2009-10-15 08:35 ET: Dole har dragit tillbaka sin stämning, skriver DN. Bland de riksdagsmän som engagerat sig märks Luciano Astudillo, som tidigare bland annat engagerat sig för kidnappningsoffer i Colombia.

Uppdatering 2009-10-05 09:36 ET: DN skriver idag att filmen om Dole nu kommer till Sverige.

Uppdatering 2009-08-05 13:29 ET – Enligt DN har Dole skickat brev till flera svenska journalister i vilka de anklagar filmen för att utelämna avgörande fakta.

Ursprunglig text 2009-08-03 22:29 ET – Sydsvenskan rapporterar om filmen Bananas!, visad i Båstad. Det väcker ett obehagligt minne. Efter orkanen Mitch jobbade jag lite med återuppbyggnad av broar i Honduras. Den största bron som Sverige ansvarade för var den över floden Aguán, vid Sabá, i norra Honduras mellan La Ceiba och Trujillo. Det är en liten “stad” med ett regelbundet gatunät, kanske 20 gånger 20 gator, och med enkla men funktionella enfamiljs trähus.

Det finns två stora bananbolag i Honduras, Dole (fd Standard Fruit) och Chiquita (fd United Fruit, och vars lokala bolag heter Tela Railroad Company. De senare finns i Sula-dalen, medan Dole finns just vid Aguán.

Bananbolaget var inte oskyldigt till att bron förstördes. De hade vallat in en stor del av flodplanet, så att flödet under bron blev på tok för högt. Flera bropelare underminerades och sjönk. Den nya bron gjordes hela 270 m lång, på min inrådan. Längst i landet blev det. Samtidigt flyttade Dole bak sina vallar betydligt. Men det var inte det jag skulle blogga om, utan om något som hände i Sabá en dag när jag inte var där.

En aktivist som hade jobbat för att få Dole att betala ersättning till bananarbetare som drabbats av det gift som filmen handlade om, blev nerskjuten på öppen gata av två män.

Om det är förenat med livsfara att ens prata om dessa saker i Honduras bör det väl inte förvåna att filmmakare blir stämda. Det enda som är lite underligt är att de stäms i Sverige. Ofogsstämningar fungerar ju bra i USA, men i Sverige? [Se kommentarer: Stämningen var tydligen i USA trots att svaranden är svensk. Typisk amerikansk ofogstämning att inte väcka talan i svarandens jurisdiktion.]

Bro
Bro i Sula-dalen vid El Progreso. Här har Tela Railroad Company sina bananodlingar.

3 thoughts on “Sabá, Dole, bananer och mord”

  1. Mycket intressant läsning, dock ett litet faktafel i slutet. Filmmakaren Gertten stämms inte i sverige, utan i USA och det är även i USA som filmen riskerar att bli stoppad.

    MVH

    Jonas

    1. Det låter ju mycket normalare. Missförståndet är från den gamla artikeln i somras.

Comments are closed.