Indianer: ALBA är bara lögn

Sydamerikas av vänstern omhuldade så kallade “bolivarianska revolution” har utgett sig för att vara indianernas uppvaknande. Att urbefolkningen återtagit makten från de vita europeerna som “förtryckt” dem i 500 år. Till och med det officiella namnet på ALBA, Hugo Chávez allians mot USA, innehåller orden “folken av vårt Amerika”.

Men nu protesterar indianer i både Ecuador och Bolivien (Bolivia) mot deras “revolutionära” presidenter, Rafael Correa respektive Evo Morales.

Indianer i Ecuador protesterar.
Indianer i Ecuador demonstrerar. Och ja, spjuten har järnspetsar. Rediga grejor.

En indianledare i Ecuador, Marlon Santi, sa i en intervju till TV-stationen Canal Uno, att “Här finns frågorna om rasism, främlingsfientlighet och integration inte ens i programmet för [regeringspartiet]”. Han kallade presidentens tal om socialism en lögn, en kuliss.

I Bolivien marcherar sedan den 21 juni över 500 indianer från Amazonas i öst mot huvudstaden i Anderna, en sträcka på 100 mil. Ledaren för indianerna, Adolfo Chávez, säger att de marcherar för att kräva sina rättigheter. I protesten deltar ett tjugotal av de 36 indianfolken i Bolivien.

Tidigare i år har det varit våldsamma demonstrationer i en annan del av Bolivien men då var det fackföreningar som krävde regeringens avgång.

Morales är för övrigt den förste indian att bli president. Hans politik inkluderar att tillåta kokainodling, och för 2 år sedan kastade han ut USAs knarkbekämpare, DEA. Kokain är en traditionell kulturväxt i Bolivien. Kokain exporteras från Ecuador till Sverige, och från Chávez Venezuela till USA via Honduras.