Honduras står principfast

Den fd presidenten i Honduras, Manuel Zelaya, som förlorade posten till följd av hans högst egna maktövergrepp, lämnade idag Ocotál i Nicaragua för Mexico. Samtidigt började hans anhängare vända hemåt, efter att de inte längre var välkomna att sova i stadens idrottshall. Det finns ingen indikation på om eller när Zelaya tänker återkomma till gränsövergången till Honduras, skriver Miami Herald.

Allting tyder på att Honduras har bestämt sig för att hålla den inslagna kursen oavsett vad omvärlden säger eller gör, och även denna börjar nog inse att Zelayas chanser att återkomma som president är i det närmaste obefintliga. I Washington höll en underkommitte till representanthusets utrikesutskott en hearing om Honduras den 10 juli. Webcasten finns tillgänglig online. Meningarna är delade bland USAs politiker enligt partilinjen om det var en kupp eller ett grundlagsenligt maktskifte som presidenten hade förorsakat själv.

Samtidigt kokar Chávez av ilska, enligt en debattartikel i El Universal från Caracas, Venezuela. Efter att honduranerna utmanade honom och lät honom veta att de minsann är högst självständiga, och efter att den klantiga FARC-gerillan i Colombia förlorade en dator med synnerligen genanta uppgifter på, så kom det sen ut att svenska vapen som sålts till Venezuela hamnat hos FARC. Som statsfullmäktigeledamoten skriver, “de blåögda, vittandade blonda vikingarna håller noggrann bokföring, och utan att blinka ber de om en förklaring till hur dessa vapen kunde hamna i terroristernas händer”. Tidigare rapporterat här. 😀